Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Будівництво мережі 4G в селах зможе пришвидшитись майже вдвічі— законопроєкт ухвалено в першому читанні

28/10/2021

За якістю покриття території мобільним зв'язком 4G Україна на багато років відстає від країн Європейського Союзу. 
Хоча швидкісний мобільний інтернет оператори запустили два роки тому, він досі відсутній у багатьох невеликих населених пунктах, на міжнародних та національних автошляхах.
Подорож за межі українського міста відрізає людину від сучасного цифрового світу на години і навіть дні.  Неможливо побудувати цифрову державу, якщо кожен українець не матиме доступу до якісного інтернету. «Одна з наших цілей – покрити мобільним інтернетом територію України»,- заявив недавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
Що заважає плану
Причина – мобільні оператори тривалий час не могли запустити 4G на "низьких" частотах, які найбільше підходять для покриття великих площ. На початку 2020 року Мінцифри вирішило цю проблему, перерозподіливши між мобільними операторами частоти в діапазоні 900 МГц.
Та головними перепонами на шляху розгортання 4G в "Київстарі" бачать проблеми радіофобії і довгої та складної процедури відведення землі для будівництва станцій.
Від швидкості відведення землі на будівництво споруд для станцій також залежить швидкість покриття автошляхів зв'язком 4G. Зараз отримання земельної ділянки для базової станції та всіх дозволів займає близько року. Найбільша перепона — детальний план території та його погодження. Лише на  це сукупно витрачаються до 180 днів.
Оператори мобільного зв’язку зможуть швидше будувати базові станції для якісного покриття України мережею 4G. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт № 5811, який спрощує умови розміщення базових станцій.
Законопроєкт скоротить час на виділення землі під базову станцію вдвічі. Якщо станції будуються в сільській місцевості або вздовж доріг, операторам не потрібно буде складати план території та затверджувати його.Це допоможе швидше покрити не лише національні дороги та слабкі ділянки. 
Збільшити площу покриття країни мобільним зв'язком 4G – одне з головних завдань Міністерства цифрової трансформації.

Всі новини →