Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

«Важливість декларування трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником»

29/06/2021

25 червня 2021 року у приміщенні Вітовської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості відбувся семінар для роботодавців сільськогосподарської галузі за темою «Важливість декларування трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником».

Відкрила семінар директор районної філії - Тетяна Лукашук, яка проінформувала роботодавців про стан ринку праці району, ознайомила з послугами, які надаються службою зайнятості. Наголосила що незадекларована праця — порушення трудових прав працівників, втрата ними гарантованого державою соціального захисту, права на виплату заробітної плати вчасно та у розмірі не меншому за мінімальний розмір заробітної плати, права на щорічну оплачувану відпустку, компенсації за час тимчасової непрацездатності, на пенсійне забезпечення тощо. Офіційно отримана заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, роботодавців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення.   Створення належних умов праці для громадян з гідним рівнем її оплати та забезпеченням соціальних гарантій працівникам стабілізує майбутнє нашої країни. Окреслила переваги використання легальної праці для роботодавців: офіційно працевлаштовані працівники це згуртований, злагоджений колектив, із постійних та надійних особистостей, в якому всі працюючі спрямовуватимуть свої зусилля на покращення кінцевого результату роботи і як наслідок - збільшення прибутків; гарантія матеріальної відповідальності працівника, праця якого передбачає обслуговування грошових, товарно-матеріальних цінностей та ін.; трудова дисципліна; можливість у судовому порядку відстоювати свої порушені законні права та інтереси. Звернула увагу, що однією з найбільш фінансово цікавою послугою для роботодавців, яка сприяє легалізації зайнятості найманих працівників – є компенсація єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та наголосила, що служба зайнятості завжди мала принципову позицію, пропонуючи шукачам роботи лише легальні вакансії. 

Провідний юрисконсульт Оксана Покровська акцентувала увагу присутніх, що у своїй професійній діяльності потрібно керуватися та неухильно дотримуватися вимог Кодексу законів про працю України. 

 В ході семінару провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Наталя Киричук звернула увагу на наявність додаткових гарантій захисту трудових прав осіб з інвалідністю. Наголосила, що головною метою служби зайнятості є максимальне поєднання інтересів роботодавців та населення, сприяння легалізації найманої праці та працевлаштування шукачів роботи. Працюючи без оформлення трудових відносин працівники практично не захищені від незаконного звільнення, можуть бути позбавлені права на відпочинок (надання відпустки, а в окремих випадках і її оплати), можуть бути, не відаючи того, залучені до шкідливих умов праці, або протипоказаних для їх здоров`я робіт без належних доплат чи компенсацій та інших гарантій, закріплених трудовим законодавством. Також, в разі порушення роботодавцем трудових прав, працівник, який отримує заробітну плату «в конверті» не зможе захистити свої права в судовому порядку без документів, які підтверджують   укладення трудового договору.

Наприкінці заходу було звернуто увагу на активне впровадження службою зайнятості дуальної форми навчання, що передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти з навчанням на робочих місцях. Перевагами такого навчання є зміцнення зав'язків навчання з виробництвом, визначення провідної ролі  та підвищення відповідальності роботодавців за якість підготовки робітничих кадрів. Також закликано провадити свою діяльність у рамках чинного законодавства, що є гарантією уникнення штрафних санкцій, передбачених державою, зокрема за використання неоформленої праці, не позбавляти своїх працівників належного захисту на випадок непрацездатності, безробіття та не прирікати на мізерну пенсію.       

Всі новини →