Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

«Я закликаю до порозуміння, давайте вийдемо на комунікацію та закриємо питання з незаконною вирубкою лісів», - Віталій Кім

04/03/2021

Про заходи щодо протидії незаконному надрокористуванню, ситуацію щодо поводження з твердими побутовими відходами та стан полезахисних лісосмуг, протидія їх незаконній вирубці на території Миколаївщини говорилось у середу, 3 березня, під час селекторної наради під керівництвом голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма з міськими, селищними, сільськими головами ТГ.
 

Всього у Миколаївській області налічується біля 90 родовищ корисних копалин у тому числі питних та мінеральних вод.
 

За офіційною інформацією Державної служби геології та надр України, спеціальні дозволи на користування надрами з метою видобування корисних копалин на території Миколаївської області мають суб’єкти господарювання на 39 родовищ, з метою геологічного вивчення та дослідно-промисловою розробкою – 6 родовищ.
 

Перший заступник голови Миколаївської ОДА Георгій Решетілов зазначив, що на сьогодні виявлення фактів незаконного надрокористування відбувається під час надходження поодиноких скарг місцевих жителів. Вони не відображають реальний стан речей.
 

За результатами реформи децентралізації розпорядниками земельних ресурсів стали органи місцевого самоврядування, делегованими повноважень яких є: контроль за використанням та охороною земель.
 

Як повідомив Георгій Решетілов з метою отримання інформації від територіальних громад щодо надрокористування, у тому числі, незаконного видобування корисних копалин на території Миколаївської області територіальним громадам направлено запити. Так, відповідну інформацію отримано від 38  територіальних громад, не надали 14 територіальних громад.
 

Питання впорядкування надрокориствання на території Миколаївської області знаходиться на контролі Миколаївської облдержадміністрації та обласної ради. Для позитивних зрушень наразі розглядається питання внесення змін до Комплексної програми охорони довкілля Миколаївської області на 2021-2027 роки  щодо створення екологічної інтерактивної карти. В ній буде пошарово представлена картографічна інформація з можливістю підключення до відображення різноманітних шарів тематичної інформації, у тому числі законне чи незаконне надрокористування.
 

«Наступне болюче та складне питання для всієї області – це несанкціоновані звалища побутових відходів. На сьогоднішній день зберігання твердих побутових відходів здійснюється на 267 місцях складування ТПВ, жодне з яких не відповідає вимогам  чинного законодавства. Території населених пунктів та за їх межами знаходяться у незадовільному стані, існуюча система санітарної очистки не забезпечує регулярного вивозу і сортування побутових відходів, що призводить до утворення стихійних, несанкціонованих  сміттєзвалищ», - прокоментував Георгій Решетілов.
 

Відповідно до статті 21 Закону України «Про відходи» ліквідація несанкціонованих та неконтрольованих звалищ відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування.

      
Так, протягом 2020 на території області виявлено 635 несанкціонованих сміттєзвалищ, що на 40 одиниць менше ніж попереднього року. 
 

На сьогоднішній день, за наданою територіальними громадами інформацією, в області залишається не ліквідованими 94 несанкціоновані сміттєзвалища.
 

Георгій Решетілов повідомив, що з 2016 року Миколаївська область долучилася до електронного сервісу «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ», який був створений Мінприроди для проведення оперативного реагування на інформацію населення про несанкціоновані звалища з метою їх ліквідації. Всі отримані звернення  обробляються модераторами Міндовкілля і передаються органам державної влади та місцевого самоврядування для розгляду та подальшої ліквідації сміттєзвалищ. 
 

Протягом 2020 року через електронний сервіс надійшло 100 звернень щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, з яких органами місцевого самоврядування ліквідовано 38, а 62 – в роботі.
 

Окрім цього, для того, аби система розбудови поводження з відходами була зрозуміла та прозора Миколаївська облдержадміністрація працює над Регіональним планом управління твердими побутовими відходами у територіальних громадах. Завершити його розробку планується до кінця 2021 року.
 

Далі розглянуто питання про стан полезахисних лісосмуг та протидії їх незаконній вирубці на території Миколаївщини.
 

«Люди хочуть, щоб ліса не вирубались, по Миколаївської області в нас його майже немає. Лісосмуги потрібно підтримувати, їх потрібно відроджувати. Я закликаю до порозуміння, давайте вийдемо на комунікацію та закриємо питання з незаконною вирубкою лісів. Це серйозно та вкрай важливо, а порушники будуть покарані»,  - наголосив Віталій Кім.
 

Георгій Решетілов зазначив, що протягом 2020 року в області зареєстровано 155 звернень щодо фактів незаконної порубки дерев, які внесені до ЄРДР. Повідомлено про підозру у скоєнні злочину 8 особам та до районних судів з обвинувальними актами направлено 5 кримінальних проваджень.
 

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Миколаївської області протягом 2020 року за фактами незаконних порубок дерев у полезахисних лісових смугах та захисних лісових насадженнях складено 58 протоколів про адміністративні правопорушення, до адміністративної відповідальності притягнуто 50 осіб, на яких накладено штрафів на загальну суму 26401 грн. Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, склав 2843,4 тис грн, з них шкода, заподіяна невстановленими особами, обрахована в сумі 2233,7 тис грн. 


З метою попередження вчинення правопорушень, профілактики скоєння злочинів, пов’язаних з незаконною порубкою дерев, на території Миколаївської області нарядами груп реагування патрульною поліцією здійснюється патрулювання території обслуговування.
 

За даними напрямами головою Миколаївської ОДА Віталієм Кімом було надано низку рекомендацій та доручень. 

Всі новини →