Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

УВАГА! НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК САРАНА

03/07/2024

 На території Миколаївської області можливе зростання шкодочинності небезпечного шкідника – сарани (Locusta). Сприятливими для шкідників є високі температури за невеликої кількості опадів, що характерно для цього року. В Харківській області вже запроваджено особливий режим захисту рослин у зв’язку з масовим поширенням цього виду шкідника. За зверненням Національного агентства з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова від 28.06.2024 відмічено поширення в південних районах Республіки Молдова, розташованих поблизу Болградського району Одеської області перелітної сарани (Locusta migratoria).

Сарана перелітна (Locusta migratoria) — велика комаха родини саранові, єдиний вид роду Locusta. За способом життя саранові поділяються на стадні, до яких відноситься італійський прус, перелітна і марокканська сарана, та нестадні види – кобилки, коники, інші. Стадні види за невеликої щільності популяції ведуть індивідуальний спосіб життя, тримаються окремими екземплярами. За сприятливих кліматичних умов під час їх масового розмноження різко змінюється поведінка популяції – вся маса переходить в іншу – стадну форму, утворюються куліги, а із окрилених особин – зграї. В таких скупченнях у комах відбувається зміна морфологічних ознак (забарвлення тіла, довжина надкрил, стегон, тощо), з’являється інстинкт до активного розселення. Протягом року саранові розвивається в одному поколінні. Нестадні види саранових не утворюють куліг та зграй навіть за високої щільності популяції. Стадна форма здійснює великі міграції групами в мільйони особин та може повністю знищувати зелену рослинність. Впродовж багатьох століть масове розмноження сарани перелітної призводило до знищення врожаю сільськогосподарських рослин у країнах Середземномор'я, Близького Сходу, Центральної Азії й Африки та викликало голод у населення постраждалих регіонів. Є одним з найтиповіших представників сарани.

Шкідник час від часу збирається у величезні куліги (якщо це личинки) або зграї (скупчення імаго) й мігрують на далекі відстані. Відомі факти, коли такі зграї мали довжину 100 км, ширину — 12 км, а вагу — 15 000 т.

Якщо припустити, що 1 т сарани з’їдає 10 т зелених рослин, то можна уявити масштаби збитків від цього шкідника.

Згрупувавшись у кулігу, сарана мандрує пішки та з’їдає всі рослини на своєму шляху. Спочатку за добу комахи проходять до 150 м, згодом – більше 1 км, і через три тижні здатні долати вже по декілька десятків кілометрів. Перетворившись на імаго з розвинутими крилами, сарана піднімається у повітря і летить на висоті 600 м, долаючи за добу до 300 км. Саранові – багатоїдні шкідники, які пошкоджують хлібні злаки, бобові трави, просапні, овочеві, баштанні, лісові та плодові культури, виноград. Імаго і личинки грубо об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені, а потомство однієї самиці — таку кількість трави, яка достатня на 1 рік двом вівцям.

Для вчасного виявлення вогнищ та недопущення пошкодження рослин, потрібно систематично проводити моніторинг посівів. Захист посівів від саранових починають за масової появи личинок 1-2 віку (Економічний поріг шкодочинності – італійський прус 2-5 екз./м², нестадні види 10-15 екз./м²), але до появи окрилених комах. Обробки проводять вранці та ввечері, коли шкідники знаходяться на рослинах.

Нагадуємо, що при проведенні захисних обробок слід використовувати пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».
За інформацією Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області 

Всі новини →