Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Міжнародний Реєстр збитків про пошкодження, завдані російською агресією, вже в квітні 2024 р. у Дії

27/03/2024

Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг Миколаївської РВА повідомляє, що у Дії створюється абсолютно новий сервіс та перший кейс міжнародного обміну даними — міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, який є важливим кроком для фіксації збитків та підтвердження усіх втрат, завданих росією.

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров та виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України Маркіян Ключковський, підписали угоду про обмін електронними даними, завдяки якій українці зможуть у кілька кліків подати заяву про відшкодування збитків, завданих російською агресією.

Перший крок на шляху створення цього механізму було зроблено 12 травня 2023 року: на 1466-му засіданні заступників міністрів Ради Європи прийнято Резолюцію CM/Res(2023)3 про встановлення Розширеної часткової угоди про реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України. Про створення Реєстру було оголошено на Саміті Глав Держав та Урядів Ради Європи, що відбувся у Рейк’явіку 16-17 травня 2023 року. Місцезнаходженням міжнародного Реєстру збитків є м. Гаага, Королівство Нідерландів.

Сервіс буде доступний на порталі і в застосунку Дія. На першому етапі можна буде передати інформацію про пошкоджене та знищене житлове нерухоме майно, зокрема, про приватні будинки, квартири, дачні будинки тощо. Надалі плануємо розширити перелік категорій заяв, щоб постраждалі могли повідомити й про інші збитки від війни. Зокрема, можна буде подати заяви щодо загибелі близького родича, отриманих поранень, пережитих тортур чи випадків сексуального насильства, вимушеного переміщення осіб тощо. Крім того, заяви про відшкодування зможуть подати юридичні особи та держава. Насамперед про руйнування критичної інфраструктури, бізнес-втрати тощо. Також, крім Дії, в подальшому будуть альтернативні можливості для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків.

На початку квітня 2024 року під час Міжнародної конференції «Відновлення справедливості для України», яка буде організована Нідерландами в Гаазі, буде оголошено про технічний запуск Реєстру для отримання перших заяв і доказів від осіб.

Водночас, створення Реєстру збитків не є кінцевою метою досягнення справедливості для України та її народу. Вкрай важливо переконатися, що інформація, зібрана Реєстром, не лежатиме даремно в базі даних Реєстру. З цією метою створюється неупереджена та ефективна міжнародна комісія з розгляду заяв, яка працюватиме відповідно до визнаних судових норм для розгляду заяв, поданих Україною та постраждалими організаціями та особами, які вимагають відшкодування шкоди внаслідок агресії російської федерації проти України.

Дізнайтесь більше про міжнародний Реєстр збитків на сайті www.rd4u.claims (у верхній частині сайту змініть мову спілкування з англійської на українську)

Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного реєстру реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Всі новини →