Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Оновлення електронного суду

08/03/2024

Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг Миколаївської РВА інформує з приводу проведення трансформації е-Суду.

Модернізація електронного суду сприятиме поданню позовів онлайн, отриманню документів онлайн та розглядати справи онлайн у зручний час. Судді перестануть друкувати купи документів, проводитимуть засідання у форматі відеоконференцій чим заощадять час.

 Мінцифра з партнерами долучилися до вдосконалення електронної судової системи і проводять функціональний та ІТ-аудит, після якого планується запустити оновлені сервіси для громадян. Основа цифровізації судової сфери — Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС).

 За результатами трансформації електронного суду (е-Суду) українці зможуть:

- звертатися до суду онлайн у зручний час 24/7;

- отримувати судові рішення в електронній формі;

- подавати докази;

- сплачувати штрафи, вносити та повертати судові збори та застави;

- подавати процесуальні документи та повідомляти про події;

- ознайомлюватися з матеріалами електронної судової справи; • переглядати відкриті дані

та реєстри;

- аналізувати судову практику й ефективність роботи судів.

Зараз в е-Суді вже доступні електронний кабінет, можливість відеоконференцій та документообігу онлайн. Частина сервісів для громадян будуть доступні в окремому е-кабінеті, а частина — у Дії. Мінцифра працює над поданням електронного виконавчого документа по судовій справі до Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) для виконання судового рішення. Наприклад, щоб стягнути аліменти з боржника, не треба буде шукати адресу підходящої служби та ходити до суду. Громадяни надсилатимуть та отримуватимуть документ автоматично, а сповіщення про всі кроки справи надходитимуть у Дії.

Зазначимо, що судові сповіщення, судові рішення та судові штрафи вже є в Дії.

Сервісами користуються 50 тис. працівників суду й судових організацій та більш ніж 6,7 млн громадян, адвокатів, нотаріусів, слідчих органів та представників бізнесів. А кількість судових рішень, які розглядали за 2021–2023 роки, — 16 904 405.

Цифровізації судової сфери — є невідємнаа частина Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки. Такі сервіси дають змогу мінімізувати корупційні ризики та зробити судову сферу більш прозорою й ефективною.

Електронні сервіси та систему розробляє Міністерство цифрової трансформації спільно з Вищою радою правосуддя, Комітетом Верховної Ради з питань правової політики та Державною судовою адміністрацією за підтримки USAID проєкту ЄС Право-Justice та консалтингової компанії CIVITTA. 

Всі новини →