Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ БОТУЛІЗМУ

16/06/2023

 В зв’язку з підривом Каховської ГЕС, підтопленням територій населених пунктів, підприємств, підняттям рівня води річок реєструється мор риби. Тому, особливу увагу потрібно звернути на якість риби, яку придбаєте на ринках. Ні в якому разі не можна купувати свіжу рибу на стихійних ринках. Вживання неякісної риби може призвести до такого захворювання як Ботулізм.

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.
 
Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
 
Бережіть себе і своїх рідних. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Всі новини →