Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Уряд схвалив законопроект Мінрегіону щодо комунальної власності

23/12/2021

 
Уряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо комунальної власності». Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад та територій України.
 
Законопроєкт визначає:
 
правовий режим спільної сумісної та спільної часткової власності територіальних громад;
поняття «управління об’єктами прав територіальної громади», у тому числі тими, що перебувають у їхній спільній власності;
правовий режим майна комунальних підприємств, установ та організацій.
та встановлює чіткі правила:
 
управління майном спільної власності територіальних громад;
взаємодії територіальних громад та районних і обласних рад з питань управління майном спільної власності району чи області.
В Міністерстві пояснили, що чинне законодавство чітко не регламентує, як виникає спільна власність територіальних громад, як вона ділиться, як це майно відчужується, які повноваження мають органи місцевого самоврядування різних рівнів: ради громад, районів, областей.
 
«Одне із основних завдань реформи з децентралізації - розбудова спроможних громад з розвиненою інфраструктурою, до якої відносяться, зокрема, об'єкти права комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, у тому числі - на землю, доходи місцевих бюджетів, природні ресурси, підприємства, установи та організації, інші об’єкти цивільних прав. Тому важливо, щоб органи місцевого самоврядування в своїй діяльності опиралися на відповідне законодавство, яке чітко регулює питання права комунальної власності, визначення права спільної часткової власності територіальних громад та їх спільної сумісної власності в межах району, області. Пропонуємо внести відповідні зміни і заповнити прогалини в законодавстві», - пояснив  заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

Всі новини →