Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Здорове харчування, як складова безпечного освітнього середовища

30/04/2021

Законом України «Про повну загальну середню освіту» передбачається організація освітнього процесу в безпечному освітньому середовищі, що створюється, окрім іншого, завдяки дотриманню вимог санітарного законодавства та законодавства щодо безпеки харчових продуктів. Зокрема, заклади загальної середньої освіти повинні запроваджувати заходи, передбачені Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти та Гігієнічними вимогами до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти.
Виданню зазначених нормативно-правових актів передувало два Укази Президента України: «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей», «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі» та розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування». Так чи інакше, консолідовані зусилля Президента та Уряду направлені на створення безпечного освітнього середовища та його невід’ємної частини – організації здорового, раціонального, збалансованого харчування учнів, посилення контролю за забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм.
Останнім документом, в розрізі порушеного питання, стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», яка у повному обсязі набирає чинності з 01.09.2021. Передбачається зменшення вживання кількості цукру та хліба, збільшити кількість м’яса, фруктів та молочних продуктів в раціоні учнів. Проте, вже сьогодні необхідно керуватися нею в ході складання перспективного меню в закладах загальної середньої освіти та враховувати під час визначення кількості білків, жирів та вуглеводів в залежності від вікової групи дітей.
Реформа шкільного харчування, також включає заходи щодо проведення модернізації шкільних харчоблоків, поліпшення стану здоров’я дітей та посилення контролю за процесом харчування у закладах освіти тощо.
Отже, створення безпечного освітнього середовища в закладах загальної середньої освіти неможливо без дотримання санітарний правил, у тому числі щодо забезпечення учнів якісною, повноцінною та корисною їжею. Тому, здійснення державного нагляду за дотриманням вимог законодавства у цій сфері, залишається одним з пріоритетних напрямків роботи органів Держпродспоживслужби.

 

Всі новини →