Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Держава, що допомагає, а не заважає

21/01/2022

Однією з головних цілей Міністерства цифрової трансформації до 2024 року є оцифрування 100% послуг, які надає держава. Держава має стати сервісом, а не лячним монстром. Допомагати одним швидко отримувати послуги, а іншим — чесно виконувати свою роботу. Тому Міністерство цифрової трансформації запустило проєкт «Цифрова держава», що згодом об’єднає всі відомства в єдину зручну й дієву онлайн-систему. Для цього створений портал "Дія"  https://diia.gov.ua/. Щоб перетворити Україну на справжню цифрову державу, потрібно оцифрувати ще багато послуг, оновити законодавчу базу, упорядкувати роботу держреєстрів, забезпечити технічні можливості й захист даних. Зміни торкнуться не тільки адміністративних послуг, а й інших галузей. 

"Портал"Дія" є універсальною точкою доступу громадян і бізнесу до всіх електронних державних послуг за єдиними стандартами. Раніше переважна більшість цих послуг були розкидані по різних порталах, тож знайти їх було доволі проблематично. До того ж, їх оформлення було доволі складним та вимагало специфічних знань або сторонньої допомоги. Сьогодні процес отримання послуг, зробили максимально зрозумілим для усіх та об'єднали їх на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг – "Дії".
 
Тож з чого складається «Цифрова держава»:
 
Наприклад Електронне урядування
 
Якщо коротко — це коли внутрішні процеси управління в державі здійснюються за допомогою інформаційних технологій. Так процеси стають ефективними й прозорими, а кожен громадянин матиме доступ до будь-якої інформації про державу. Державні послуги стануть зрозумілими й доступними в електронній формі, а органи влади завжди матимуть правдиві дані для ухвалення ефективних рішень.
 
Чи ось Кібербезпека
 
Усю державну й приватну інформацію та її носіїв має бути захищено від несанкціонованого використання. Для цього проводяться спеціальні заходи, що забезпечують конфіденційність і цілісність даних, їхню доступність там і тоді, коли це потрібно.
 
Електронна демократія
 
Громадяни також управлятимуть державою за допомогою інформаційних технологій. Це означає, що референдуми, голосування, громадські бюджети, консультації та опитування теж будуть здійснюватися в електронній формі.
 
Чи навіть Електронний бізнес
 
Це коли бізнес організовано так, щоб працювати взагалі без паперів і лише за безготівковими розрахунками. Увесь документообіг з підрядниками й державою — контракти, інвойси, накладні — усе електронне. Так усі процеси стають швидшими, ефективнішими й сприяють зростанню, а не створюють додаткових бар’єрів.
 
А ось зручна та ефективна Електронна охорона здоровʼя
 
Кожен пацієнт матиме власну електронну медичну картку. Усі лікарі будуть під’єднані до відповідних медичних онлайн-платформ, а кожна лікарня матиме повністю цифрову інфраструктуру: Wi-Fi, електронний обмін медичними даними пацієнта між різними установами та систему дистанційного моніторингу стану пацієнта.
 
Звісно ж і Електронна освіта
 
Процес навчання також стає електронним, щоб нинішні діти могли працювати в завтрашньому світі. Навчальні планшети для учнів і ноутбуки для вчителів. Замість паперових журналів з’являються електронні, до яких батьки завжди матимуть доступі.
 
Електронна транспортна система
 
У громадському транспорті впроваджується електронний квиток, а в кожному місті створюються проекти мобільного паркування й управління трафіком. 
 
Розумні міста Створюється електронна модель, що допомагає вирішувати нагальні проблеми кожного міста: інтегровані інформаційні системи розв’язують проблеми з транспортом, впроваджуються «зелені» технології, у кожного міста є доступний план забудови, розвитку промислового й природного капіталу. Це означає, що міста стануть більш продуманими та зручними й кожен містянин знатиме що й чому роблять у його місті.
 
Гарна і важлива складова Цифрові навички
Щоб усі задумані зміни відбулися, створено програму навчання загальних і професійних цифрових навичок. Вона надасть змогу всім громадянам опанувати базову цифрову грамотність, щоб вільно користуватися електронними інструментами керування державою, а надалі — навіть опановувати нові професії та мови. Дя цього створено проєкт «Цифрова освіта» -  https://thedigital.gov.ua/projects/osvita.
 
А ось і найголовніше - Повсюдний інтернет
 
Щоб вже сьогодні можна було користуватися електронними послугами, будь-який куточок країни має бути забезпечено широкосмуговим мобільним інтернет-покриттям.  Особливу увагу приділено покриттю в сільській місцевості, щоб подолати цифровий розрив, створити нові робочі місця й зменшити міграцію сільських мешканців до міст. 
 
Сподіваємося жителі Миколаївського району не стоять осторонь і вже користуються послугами через додаток Дія.

Всі новини →