Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

«Легалізація зайнятості — гарантія захисту соціальних та трудових прав (у тому числі — в разі використання праці людей з інвалідністю)»

22/07/2021

      Останні роки в Україні все частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю. В ситуації відчутного дефіциту вільних робочих місць працівники вимушені погоджуватись на незадекларовану працю, яку пропонують роботодавці з метою ухилення від податків. Це може бути і так зване стажування чи застосування випробувального терміну, або оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання повного обсягу робіт.
       З метою роз’яснення роботодавцям діючих норм законодавства про працю та зайнятість, ризиків використання нелегальної зайнятості, переваг співпраці зі службою зайнятості 22 липня у Вітовській районній філії Миколаївського ОЦЗ була проведена нарада з роботодавцями за участю представника Управління Держпраці у Миколаївській області.   
     Присутнім повідомили про стан ринку праці та його сучасні тенденції, запропонували послуги служби зайнятості в укомплектуванні кадрами відповідно до норм законодавства. У своєму виступі директор філії Тетяна Лукашук підкреслила: служба зайнятості прагне донести до сторін трудових відносин, що робота в легальному полі — це зручно і вигідно. Сучасні електронні сервіси мають зробити послуги служби зайнятості більш доступними та допомогти змінити ставлення працівників та роботодавців до явища незадекларованої праці.         Головний державний інспектор праці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області  Ірина Панкова висвітлила норми законодавства щодо використання найманої праці, адміністративну відповідальність за недотримання законодавчих норм, негативні наслідки використання “тіньової” зайнятості для роботодавців і для працівників. Ірина повідомила про початок інспекційної кампанії з питань виявлення неоформлених трудових відносин з липня поточного року та порядок проведення перевірок; акцентував увагу присутніх на виявлених випадках порушень законодавства: недотримання строків виплати заробітної плати, неналежне оформлення договорів ЦПХ, недотримання законодавства при звільненні працівників та інших.
        Підбиваючи підсумки заходу, директор філії Тетяна Лукашук закликала роботодавців до ретельного дотримання норм законодавства про працю та зайнятість, адже це дозволить не тільки детінізувати трудові відносини, але й забезпечити реальні соціальні гарантії найманим працівникам, зберегти репутацію надійного партнера у бізнесі, максимально уникнути трудових спорів та конфліктів.           
                         
 
 
 

 

Всі новини →