Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

20/04/2021

 Бджоли хочуть жити: правила добросусідства пасічників та аграріїв. Під такою тематикою сьогодні управління соціально-економічного розвитку територій Миколаївської райдержадміністрації провело навчання у ZOOM конференції для суб’єктів  господарювання і фізичних осіб – власників пасік Миколаївської громади, в якій також взяв участь перший заступник голови Миколаївської районної державної адміністрації Олексій Допіра.

Спікери заходу ознайомили з чинним Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», яким запроваджено нові норми щодо реєстрації пасік та їх переміщення, видачі ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку, попередження та встановлення фактів масового отруєння бджіл. З метою протидії масового отруєння бджіл документ зобов`язує аграріїв подавати інформацію щодо застосування пестицидів та агрохімікатів. Крім того, запроваджено єдиний типовий Акт встановлення факту отруєння бджіл тощо.

В Україні бджільництво було популярним промислом протягом багатьох століть. Зараз це джерело заробітку для малого та середнього бізнесу в селах.
 
Останнім часом питання збереження бджіл стало критичним. Через забруднення атмосфери бджоли опинилися на межі виживання. Одна з ключових загроз для них – отруєння агрохімікатами.
 
Основна причина – відсутність ефективної комунікації та співробітництва між аграріями та пасічниками. Перші обробляють поля засобами захисту рослин, а другі внаслідок цього втрачають тисячі бджолосімей.
 
Влада повинна створювати та сприяти безпечному розвитку інфраструктури для розвитку бджільництва та умов реалізації медової продукції на ринках ЄС.
 

Всі новини →