Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

До уваги суб'єктів господарювання

10/07/2024

Відділ контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує недопущення введення в обіг насіння тих сортів рослин, які незареєстровані в Україні, але зареєстровані в ОЕСР та ввезені для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України, відповідно до  «Порядку ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2023 р. №964 (далі – Порядок)

Ввезення на територію України насіння сорту рослин Організації економічного співробітництва та розвитку ( далі – ОЕСР) згідно з Порядком здійснюється виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України.  Ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту рослини ОЕСР, згідно з цим, Порядком здійснюється заявником у строки, що не перевищують два роки та шість місяців від дати отримання підтвердження.

Згідно п.18 Порядку ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту рослин ОЕСР здійснюється заявником відповідно до вимог, встановлених Законами України «Про насіння і садивний матеріал» та «Про карантин рослин», а також схемами ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, до яких приєдналася Україна, та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють обіг насіння.

Згідно ст.20 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» - насіння сорту, який занесений до Реєстру сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, ввозиться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику у сфері насінництва та розсадництва, за умови, що воно призначене для розмноження і наступного вивезення за межі країни.

Згідно п.21. Порядку заявник забезпечує вивезення за межі території України розмножене насіння сорту рослини ОЕСР до завершення граничного строку дії підтвердження.

Згідно п.22. Порядку у разі встановлення порушення заявником вимог цього Порядку компетентний орган достроково відкликає раніше видані підтвердження та відмовляє заявнику у видачі підтверджень відповідно до поданих ним будь-яких інших заявок до усунення встановлених порушень.

Встановлення факту порушення умов Порядку передбачає заборону на ввезення насіння сорту рослини ОЕСР або вивезення чи знищення насіння сорту рослини ОЕСР за рахунок заявника відповідно до Порядку знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях, затвердженого наказом Мінагрополітики від 20 грудня 2018 р. № 613.

Таким чином не дозволяється введення в обіг насіння тих сортів рослин, які незареєстровані в Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні, але зареєстровані в Переліку сортів рослин ОЕСР та ввезені для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України.

Всі новини →