Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Увага! Павутинний кліщ

17/06/2024

По-справжньому літня спека, змушує агровиробників згадати про основні небезпеки, які вона несе із собою. Зокрема, це активне розмноження павутинного кліща, який минулого року завдав відчутної шкоди багатьом господарствам.

Павутинні кліщі – це комашки дуже малого розміру (від 1мм до 2мм), що плетуть павутинки, висмоктують соки у рослин. Вони можуть бути різного кольору: жовто-зелені, червоні, оранжеві, білі. На початку зараження, павутинні кліщі знаходяться на нижній частині листків - це малесенькі крапочки, що рухаються.

Листочки, уражені павутинним кліщем, змінюють колір, з’являються жовті крапочки, і листки завчасно опадають, далі кліщики переносяться на всю рослину, і вона втрачає вигляд та гине. Розвиток і поширення кліщів починається у квітні-травні за температури 12-15 °С.

А в травні-червні з бур’янів вони мігрують на культури, де можуть розвиватися до серпня. Розвивається звичайний павутинний кліщ у різних зонах у 4–6 генераціях. Цикл розвитку залежно від температури і вологості повітря триває 12–20 днів. Оптимальні умови для життєдіяльності: температура в межах +29-31 °С, відносна вологість повітря 35–55 %.

Шкідник небезпечний всіма своїми стадіями бо вони висмоктують з листя сік. У рослини порушується водний баланс, знижується вміст хлорофілу та сповільнюється процес фотосинтезу, що негативно відіб’ється на врожайності культури. Комаха може шкодити посівам упродовж тривалого періоду: від 2 листків і до повної стиглості.

Як правило, кліщ заселяє рослини з країв поля. Уражені рослини відстають у рості, листки передчасно засихають та опадають. Огляд варто починати з нижніх ярусів листків, поступово переходячи до верху рослини. Обстежувати листки слід з нижнього боку під лупою, адже кліщ має малий розмір, тому неозброєним оком не завжди можна вчасно діагностувати проблему.

Слід відмітити, що донедавна павутинні кліщі майже не шкодили соняшнику. Будучи поліфагами, вони віддавали перевагу сої, овочевим та плодовим культурам, але зміна клімату призводить до поширення нових, нетипових для України видів, що несуть серйозну загрозу для рослинництва.

Зважаючи на червневу спекотну погоду, швидкість та інтенсивність розмноження кліщів істотно збільшаться, зросте й активність рухомих стадій та їхня шкодочинність.

Розширення ареалу заселення кліщів ускладнює боротьбу з ними.

Боротьба з павутинним кліщем проводять агротехнічними та хімічними заходами.

Агротехнічні засоби від павутинного кліща передбачають:

своєчасне видалення пожнивних залишків;

глибоку оранку землі для знищення форм павутинного кліща, що зимують;

дезінфекцію ґрунту в теплицях і парниках хлорним вапном або іншими речовинами;

- дотримання сівозміни;

- збереження оптимальної відстані між рослинами;

- регулярне прополювання бур'янів у відкритому ґрунті;

- продуману підгодівлю мінеральними добривами.

Хімічні заходи:

Для знищення павутинних кліщів використовують акарицидні препарати та спеціальні інсектоакарициди. За умови перевищення ЕПШ кліщів рекомендуємо обробити посіви згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Перед обробкою посівів варто за 3 доби попередити голів виконавчих комітетів сільських та селищних рад, власників пасік про час та місце проведення (вказати назву, ступінь і строк дії токсичності препарату). Хімобробки проводити з дотриманням регламентів застосування засобів захисту рослин, техніки безпеки та санітарних правил при роботі з ними.

 

Всі новини →