Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Щороку, 8 квітня відзначається Міжнародний день ромів

08/04/2024

8 квітня 1971 року в Лондоні відбувся перший Всесвітній конгрес ромів. У ньому взяли участь 23 представники різних стран. На Конгресі була заснована Міжнародна ромська організація.
Також прийнято рішення про Герб та Гімн ромського народу, написаний на основі народної пісні. На тому ж з’їзді був затверджений і національний прапор ромів – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині. Кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя.
Рішення відзначати Міжнародний день ромів було прийнято на IV-му Всесвітньому конґресі ромів, що відбувся 1990 р. у Сероцьку (Польща).
За традицією цього дня запалюють мільйони свічок, як символ єдності ромів, а тисячі яскравих вінків спускають на воду: це символізує нелегку долю народу – вічного блукальця без історичної батьківщини. Попри бойові дії українська держава продовжує реалізовувати програми підтримки національних спільнот. 
Так, 4 квітня 2023 року Державною службою України з етнополітики та свободи совісті була проведена консультація з представниками громадських об’єднань ромської спільноти щодо обговорення правових механізмів імплементації Закону України «Про національні меншини (спільноти) України». Зокрема проєкту Концепції державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» та проєкту майбутньої програми.
Крім того, продовжується підготовка Плану заходів з виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини в українському суспільстві на період до 2030 року.
Це важливо для збереження і розвитку єдності ромської громади, їхньої культури, мови, національної ідентичності, які міцно вплетені в канву європейського суспільства і є частиною культурного розмаїття України.
 

Всі новини →