Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Затверджено порядок компенсації аграріям вартості розмінування земель

21/03/2024

Уряд затвердив порядок компенсації витрат фермерам за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель.

Відповідну постанову ухвалено на засіданні 12 березня, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

 Зазначається, що таке рішення уряду дасть змогу фермерам уже цієї весни укладати контракти як із державними, так і приватними операторами протимінної діяльності на очищення сільгоспземель і отримати компенсацію із державного бюджету.

«Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування. Ми сподіваємось, що сьогоднішнє рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування. Пришвидшення розмінування сільгоспземель — важливий крок до того, аби бізнес міг відновлювати роботу на деокупованих територіях», — зазначила перший віцепрем'єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко.

На програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 млрд грн. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі. Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах у системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.
Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції, або ж якщо кінцеві власники сільгосптоваровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають на стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Всі новини →