Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Як захиститися від фейків і дезінформації ? - освітній серіал на платформі Дія

23/02/2024

Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг Миколаївської районної державної адміністрації повідомляє, що оскільки разом із активними бойовими діями із лютого 2022 року відбувається й широка інформаційна війна, тому українцям потрібно підвищувати свою інформаційну грамотність.

Фейкові новини, дезінформація, деструктивні заклики в мережі – це те, з чим ми зустрічаємося все частіше. Це є частиною гібридної війни. І найбільша небезпека в тому, що через вплив дезінформації ми можемо почати сумніватись у правді та грати на руку злочинцям. Отже в Україні необхідно активно розвивати ініціативи щодо покращення рівня грамотного використання інформації населенням.

За даними дослідження, у 2023 році 84% опитаних громадян зазначали, що знають про існування дезінформації. Ще 72% вважають, що можуть її розпізнати. Однак тільки 8% з них зуміли правильно визначити всі неправдиві новини.

Для підвищення грамотності населення на платформі Дія.Освіта — спільному проєкті з 1+1 media і БО «Смарт Ангел», було створено новий освітный серіал, який допоможе кожному вберегтися від ворожих операцій впливу та навчить базовим правилам інформаційної гігієни. Серіал налічує 10 серій, які зняті у форматі діалогу, де ведучий разом з гостем -експертом обговорюють окремі теми з медіаграмотності. Так, ведучим серіалу став Святослав Гринчук, ведучий ТСН і марафону «Єдині новини». Він модеруватиме розмови з експертами та ставитиме їм запитання з теми.

Спікерами проєкту стали: Діана Дуцик, виконавча директорка Українського інституту медіа та комунікації, Вадим Міський, програмний директор ГО «Детектор медіа», Ольга Юркова, співзасновниця проєкту StopFake, Ігор Розкладай, заступник директорки та головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права, Мирослава Маркова, молодша аналітикиня VoxCheck, і Світлана Сліпченко, експертка VoxCheck.

Переглянути освітній серіал можна за посиланням — https://osvita.diia.gov.ua/.../how-to-protect-yourself....

 Після перегляду зможете перевірити свої знання у фінальному тесті та отримати сертифікат.

 Освітній серіал створено для платформи Дія.Освіта Міністерства цифрової трансформації в межах «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», що впроваджується 1+1 media та Smart Angel у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю редакції серіалу й не обов’язково відображає позицію ЄС.

Всі новини →