Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Повідомлення RASFF

17/03/2023

Миколаївське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про те, що до Державної служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) повідомляє :

Надійшло "Повідомлення RASFF від 10.02.2023 № 2022.7639-fup 4 стосовно Salmonella enterica ser. Enteritidis виявили у 2 з 5 зразків курячих четвертинок, що експортувались з Польщі (виробник: Cedrob S.A., Poland; відправник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ВІЗІЯ ТРЕЙД», вул. Надпільна, 261/101, м. Черкаси), - йдеться у повідомленні.
 
Розказуємо як вберегтися!!!
 
Сальмонели є патогенними мікроорганізмами, які викликають гостре інфекційне захворювання - сальмонельоз. Він передається фекально-оральним шляхом, переважно через їжу. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.
Як правильно обробляти продукти та їх готувати, аби не заразитися сальмонелами? Корисними порадами на щодень ділиться сімейна лікарка та дієтологиня Віта Іванків. "Найперше слід розуміти, що сальмонели потрібно боятися не тільки у м'ясі. Вони можуть зберігатися і в готових стравах, і в молоці", - каже вона. Продукцію дійсно потрібно купувати не з рук, а на ринках чи супермаркетах, де є перевірка, та де можуть дати документи, що ви справді купуєте безпечну їжу. Продукт, який ви купили, обов'язково слід приготувати. Є любителі сирого або недовареного, чи недосмаженого з кров'ю м'яса - краще такого не робити, якщо ви не знаєте, наскільки продукт є безпечним. Це стосується і молочного, і яєць - будь-чого. До речі, навіть копчення і в'ялення не робить страви безпечними. Якщо ми говоримо про приготування, то за загальними принципами сальмонела гине за п'ять хвилин при температурі 70-100°C. Втім у товщі мяса вона зберігатиметься значно довше - його потрібно готувати не менше 40 хвилин. Є також золоте правило ревізора - приготовані страви не мають знаходитися у холодильнику разом із сирими. Це також наша безпека. Навіть якщо ви приготували страву і вона була безпечною, а потім поставили її у холодильник поруч із сирими продуктами (наприклад, немитими овочами чи фруктами), то така їжа також може заразитися. Овочі, зелень, фрукти достатньо ретельно мити, адже в їхню середину сальмонела не потрапляє. Якщо є можливість швидко ошпарити їх окропом, то це також піде на користь. А ось яйця потрібно проварювати до готовності, не варто залишати сирим жовток, якщо ви не впевнені у безпечності продукту.
Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Миколаївське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» за номером телефону: (067)7584682 або на поштову адресу: nikregion_2018@ukr.net.
 
ШАНОВНІ СПОЖИВАЧІ! У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ В ОБІГУ ЦІЄЇ ПРОДУКЦІЇ, ПОВІДОМЛЯЙТЕ МИКОЛАЇВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗА ТЕЛ.: (0512)48-41-85 АБО ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО ТЕРИТОРІАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ. 

Всі новини →