Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією

17/03/2023

 .
У грудні минулого року Уряд прийняв Постанову №1364, якою визначив механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Сам перелік був затверджений Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.
Перед цим для здійснення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО) користувались Переліком територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). З квітня по листопад 2022 року він змінювався 24 рази, востаннє - Наказом Мінреінтеграції від 30.11.2022 р. №280.
Проте, як наголошували в Уряді, і новий Перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується. Загалом перелік у 2023 році оновлювався вже чотири рази.
І ось новими наказами Мінреінгтеграції від 06.03.2023 р. №80 та від 09.03.2023 р. №84 знову внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Накази опубліковані в «Офіційному віснику» від 10.03.2023 р. Відповідно ці зміни до Переліку запрацювали з 10 березня.
До оновленого переліку територій можливих та активних бойових дій увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій і Луганській областях.
Нагадаємо, що території, які зазначаються у переліку, поділяються на території, які окуповані російською федерацією, і території, на яких ведуться (велися) бойові дії. Своєю чергою, території, на яких ведуться (велися) бойові дії, поділено на території можливих бойових дій і території активних бойових дій. Також до переліку ретроспективно включені території, на яких велися бойові дії та які були тимчасово окуповані з 24 лютого 2022 року й на яких бойові дії або тимчасова окупація завершилися.
Для яких цілей застосовується Перелік?
Право на виплати мають особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку як території:
1. можливих бойових дій,
2. активних бойових дій,
3. тимчасово окуповані російською федерацією, на яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації рф.
4. Такий статус дасть змогу відновити доступ до єдиних та державних реєстрів.
Також, такий статус дасть змогу відновити доступ до єдиних та державних реєстрів. Фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) роз'яснили, що зміни стосуються низки територій, зокрема Запорізького району, тому що його статус змінено на територію можливих бойових дій.
Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, слід обов'язково враховувати державним реєстраторам, оскільки відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 6 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану»:
- державна реєстрація, крім державної реєстрації, що відповідно до законодавства здійснюється в автоматичному режимі, проводиться державними реєстраторами, що перебувають у трудових відносинах із суб'єктом державної реєстрації / суб'єктом державної реєстрації прав, місцезнаходженням якого є адміністративно-територіальна одиниця, що не належить до територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих
- додатково до заборон (обмежень), встановлених законодавством, забороняється у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань державна реєстрація зміни місцезнаходження юридичної особи, у результаті якої місцезнаходження належатиме до адміністративно-територіальної одиниці, що належить до територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих
- протягом дії воєнного стану припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в межах адміністративно-територіальних одиниць, що належать до територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих тимчасово окупованих територій.
Оновлений Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, за посиланням: https://bit.ly/3yAfi5k.

 

Всі новини →