Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Невдовзі у системі "Трембіта" будуть фіксувати, хто і коли переглядав персональні дані українців

20/01/2023

Уряд ухвалив постанову, яка визначає новий порядок взаємодії між державними реєстрами у системі «Трембіта» та підключення до неї.

"Трембіта" – це сучасне організаційно-технічне рішення, яке дозволяє будувати безпечні інформаційні міжвідомчі взаємодії органам державної влади, органам місцевого самоврядування та суб’єктам господарювання через інтернет шляхом обміну електронними повідомленнями між їх інформаційними системами. 
Система "Трембіта" є одним із ключових елементів інфраструктури надання електронних послуг громадянам та бізнесу, який забезпечує зручний уніфікований доступ до даних державних реєстрів.
Основу системи "Трембіта" становить удосконалена естонська платформа обміну даними X-ROAD, яка є фундаментом естонського цифрового суспільства.
"Трембіта" допомагає швидко отримувати дані з реєстрів. Для екосистеми Дія "Трембіта" є важливим елементом. Завдяки "Трембіті" необхідна інформація швидко відображається в застосунку та на порталі.
Один із прикладів якісної послуги, яку можна отримати через "Трембіту" на порталі Дія, – єМалятко. Комплексна послуга (усього їх дев’ять) для малюка за однією заявою онлайн. Це займає 10 хвилин, а раніше на це треба було витратити тиждень. Крім цього, у зв’язці Дія-"Трембіта" працюють такі послуги: ID14, реєстрація місця проживання дитини, е-Свідоцтво, довідка ВПО, виконавчі провадження та РНОКПП тощо.
Невдовзі у «Трембіті» фіксуватиметься кожен випадок, коли хтось переглядав особисті дані українців. А в подальшому ви зможете отримувати сповіщення в Дії, якщо хтось робив запит про ваші персональні дані. Наразі команда Мінцифри за підтримки міжнародних партнерів працює над технічною реалізацією відповідних законодавчих норм.
Через систему «Трембіта» відбувається обмін даними між реєстрами. Це дає змогу людям і бізнесу отримувати більшість державних послуг онлайн, а не ходити з довідками до держорганів. Адже вся необхідна інформація вже міститься в реєстрах.
Нагадаємо, система «Трембіта» функціонує з 2020 року та дозволяє органам влади отримувати дані з державних реєстрів завдяки побудові електронних взаємодій. Це значно зменшує бюрократію та робить життя українців простішим. Наприклад, саме завдяки «Трембіті» отримують дані з реєстрів, які відображаються у цифрових документах в Дії.
"Трембіта" та її постійний розвиток дуже необхідні для того, щоб Україна трансформувалася в комфортну та ефективну цифрову країну. Ця система є надважливим компонентом не тільки в Дії, а й у всій державі взагалі. Вона виступає стратегічно важливим електронним мостом, по якому дані можуть "пересуватися" безпечно. Для держслужбовців та українців це означає якісні, швидко надані та ефективні держпослуги.
Працюємо — перемагаємо!
За інформацією управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації  Миколаївської районної військової адміністрації 

Всі новини →