Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Запроваджується е-рецепт на антибіотики: що це означає?

04/08/2022

З 1 серпня українці можуть отримувати електронний рецепт на антибіотики. Така можливість буде доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, з серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт.

Якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт.
Як пацієнту отримати рецепт на антибіотик
Звернутися на прийом до лікаря. Це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар спеціаліст. Декларація для цього не потрібна.
Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.
Якщо заклад не працює з ЕСОЗ – лікар випише пацієнту паперовий рецепт.
Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.
Які є винятки 
Відпуск антибіотиків за рецептом в аптеках буде здійснюватися тільки у тих регіонах країни, де немає обмежень у доступі до медичних послуг та лікарських засобів, пояснили у МОЗ.
Тобто на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, де ведуться бойові дії, аптеки на час дії воєнного стану будуть відпускати антибіотики без рецепта.
Ще одне виключення поширюється на закупки антибіотиків волонтерськими та благодійними організаціями. Так, на запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу волонтери, як і нині, можуть закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта.
Чому рецепт на антибіотик має виписати лікар
У МОЗ пояснили, що недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок чого бактерії набувають стійкості до антибіотиків. 
В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом?
На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред'явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження виписки е-рецепта, або паперовий рецепт. Придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.
Чи можна погасити е-рецепт частково, тобто придбати меншу кількість препарату, ніж вказана в рецепті?
Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування  та тривалість лікування. Натомість пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету. Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків та розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно.
При відпуску фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп “Відпущено” та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу. При повторному погашенні пацієнт зможе використати той самий рецепт.
Чи потрібна декларація для отримання е-рецепта? Які інші умови?
Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обов'язкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я. 
Як отримати та погасити рецепт на антибіотик у селах, де є обмежений доступ до медичних послуг?
Передбачається, що на час перехідного періоду у віддалених регіонах та у сільській місцевості, у разі відсутності лікарів та обмеженого доступу до медичних послуг, фельдшери можуть здійснювати виписку рецептів на антибіотики.
Також за відсутності аптеки у сільській місцевості роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюється у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів сільських, дільничних лікарень, амбулаторій, амбулаторій загальної практики працівниками цих закладів, які мають медичну освіту.  
Як отримати потрібний антибіотик на територіях, де ведуться бойові дії/які перебувають в окупації?
Для тих аптек, що знаходяться в районі проведення бойових дій або на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, буде діяти виключення. Такі аптеки тимчасово на час воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.
Як волонтери зможуть здійснювати закупки антибіотиків?
Як і попередньо волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров'я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистриб'юторів без рецепта. В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, відпуск здійснюється за рецептом лікаря. 
Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.  Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.
Також з питань можна звертатися до працівників Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Миколаївської районної військової адміністрації за телефоном – (05153) 2 -19 - 67.
Працюємо — перемагаємо!
 
За інформацією управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Миколаївської районної військової адміністрації.
 
 

Всі новини →