Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

«Ти як?» – Всеукраїнська програма ментального здоров’я Олени Зеленської Війна змінює психологічний стан людини

31/03/2023

Війна змінює психологічний стан людини. Організм руйнують як дуже сильні стреси, так і  дрібні, але довготривалі. Зараз стреси стали майже природним постійним станом, особливо в регіонах, наближених до бойових дій.  Проте ми мусимо залишатися сильними, міцними й працювати на перемогу. Важливо навчитися їх долати, отже  дбати про власне ментальне здоров’я.

Піклування про ментальне здоров’я має перетворитися для українців на щоденну звичку. Провідником на цьому шляху покликана стати комунікаційна кампанія, яка стартувала в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Далеко не кожен знає, як підтримати себе та близьких, коли тривожні думки перестають бути варіантом норми. Що робити, коли почуття атрофуються і настає повна апатія, і які вони – ознаки перетину емоційних «червоних ліній», коли слід вже й негайно звертатися за порадою до спеціалістів? Часто навіть саме визнання власних психологічних проблем заперечується у свідомості через одну-єдину причину – банальне незнання, що з цими проблемами робити далі.

Мета кампанії – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.

На тлі щоденних тривожних новин, ракетних атак, людського горя й біди питати в себе «Ти як?» наче не на часі. Але насправді психологічний добробут та розуміння того, що відбувається в нашому внутрішньому світі, на часі як ніколи. Так само, як здатність до адаптування, функціонування й навіть певного розвитку під час війни, перспективи повоєнного відновлення України значною мірою залежать від рівня емоційної солідарності громадян та культури піклування про ментальне здоров’я. Психологічні проблеми наростають непомітно, впливають на всі сфери життя та знижують здатність протистояти викликам.

Битва з болем, пережитим травматичним досвідом – невидимий фронт, де також маємо перемогти. Зброя в цій битві – щоденне піклування про ментальне здоров’я, яке є нерозривним цілим зі здоров’ям фізичним. 

У межах кампанії створено спеціальну сторінку: http://howareu.com (howareu_program), де запропоновані контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров’я – своє та людей поруч.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» - має на меті допомогти українцям знайти джерело сили. Джерело внутрішнє, в собі, на рівні усвідомлення й визнання власного психічного стану та хоча б приблизної оцінки ступеня його кризовості. Піклування про ментальне здоров’я має стати звичною відповідальністю кожного. Також необхідно створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.

Пам’ятка щодо комунікацій Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

https://docs.google.com/document/d/1CnRQjsoTisAvnxF_iVGbF33jlGjg253b/edit?usp=sharing&ouid=111363372538538361209&rtpof=true&sd=true

Ти як? Ініціатива Олени Зеленської розкаже про важливість піклування про ментальне здоров’я

https://www.youtube.com/watch?v=jb7QFm3f4wY

Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації  Миколаївської районної військової адміністрації надає інформацію щодо гарячих ліній психологічної допомоги:

Лінія Національної психологічної асоціації 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні). Телефони для зв’язку з-за кордону доступні тут https://www.npa-ua.org/%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B2%D1%96%D0%B4-%D0%BD%D0%BF%D0%B0

  • Урядова «гаряча лінія» 1545, з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насиллю – 1547 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» 0 800 210 160 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Лінія емоційної підтримки МОМ – 0 800 211 444 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні)
  • Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine 7333 (цілодобово)
  • Лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду при Мінветеранів 0 800 33 20 29 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  • Національна гаряча лінія для дітей та молоді ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116111 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)

 

Дбайте про власне ментальне здоров’я та пильнуйте близьких з «Ти як?»

 

За інформацією управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації  Миколаївської районної військової адміністрації

 

Всі новини →