Николаевский район » Новости
Українська | Русский | English
Головна Новости Регуляторная деятельность УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення ПРЕСЦЕНТР

Новости

Загрози здоров’ю людей при вживанні риби з обмілілих водойм

12/06/2023

 Загрози здоров’ю людей при вживанні риби з обмілілих водойм

Внаслідок знищення Каховської ГЕС, окрім затоплення значних територій , спостерігається інше лихо- десятки тисяч риб з водойм залишилися на дні обмілілих водойм. Така ситуація може виникнути у будь-якій постраждалій частині півдня України , у тому числі і на території Миколаївського району.
Слід зауважити: мертву рибу або ту, що вмирає, ні в якому разі не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Також потрібно уникати купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.
Одну з найбільших загроз при вживанні такої риби може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Захворювання виникає в результаті вживання їжі, яка заражена патогенними бактеріями Clostridium botulinum. Їх розмноження відбувається тільки в середовищі з нестачею кисню. Бактерії виробляють ботулотоксин, який є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Тривалість інкубаційного періоду захворювання на ботулізм становить 3–7 днів, але симтоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання зараженого продукту, так і через 10 днів. Смертельна доза ботулотоксину для людини складає усього лише 0,3 мкг. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму накопичується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією. Спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
До початкових ознак ботулізму відносять виникнення нудоти ,появу блювоти ,діарею. Потім з'являються характерні вторинні симптоми ботулізму: двоїння в очах, затуманений зір, фотофобія, відчуття сухості в роті, сухість слизових оболонок, повне придушення секреції слини та пов'язані з цим труднощі під час ковтання та кашля, хрипкий голос , якій перетворюється на шепіт або мовчання. При ураженні нервової системи відбувається птоз (опущення повік), судоми, параліч м'язів, шок, порушення сечовипускання, утруднене дихання, відчуття, що серце перестає працювати. У дітей раннього віку можуть відмічатись слабий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.
При прояві захворювання хворого потрібно негайно госпіталізувати. На попередньому етапі рекомендується вивести токсин з організму, для чого спровокувати блювоту та промити шлунок, до приїзду невідкладної допомоги хворого потрібно забезпечити великою кількістю рідини.
Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.
Величезне значення в лікуванні ботулізму грає грамотна долікарська допомога і своєчасне введення протиботулінічної сироватки (зробити це необхідно в перші три доби після постановки діагнозу. Спосіб лікування залежить від типу ботулізму, але зазвичай спрямований на нейтралізацію токсинів та боротьбу зі станами, що загрожують життю.
Лікування не зменшить проявів ураження нервової системи, зумовлених токсином, але зупинить його прогресування.

Всі новини →