Новости
Повідомлення RASFF
28/02/2023
Повідомлення RASFF: щодо виявлення Listeria monocytogenes у сирі з Франції, який імпортували в Україну під назвою TD GURMANDIZ
Миколаївське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про те, що до Державної служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення :
повідомлення від 8 лютого 2023 року № 2023.0841-fup 4, що стосується виявлення Listeria monocytogenes в сирах “Гаперон”, виготовлених з пастеризованого молока, які були експортовані з Франції (виробник: SOCIETE LAITIERE DE VICHY, Франція; експортер: Thomas Export SA, Франція) до України (одержувач: ТзОВ «ТД Гурмандіз», вул. Костянтинівська, 72, м. Київ, 04080).
Додатково: лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes, які широко розповсюджені в навколишньому середовищі: грунті, піску, воді відкритих водойм. Список резервуарів лістерій досить великий, це можуть бути дикі гризуни, вівці, свині, домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби”, йдеться у повідомленні. Після вживання заражених продуктів, Listeria мігрує від кишківника до центральної нервової системи і статевих органів. Клінічні прояви лістеріозу включають менінгіт, менінгоенцефаліт, сепсис, перинатальні інфекції і гастроентерит.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, наприклад, при догляді за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, овочі та фрукти). Особливо це стосується продуктів, придбаних на стихійних ринках. Кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі.
Важливо, всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів. При приготуванні їжі не слід розміщувати сирі і готові продукти поруч, різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки розрізали сире м’ясо; не можна зберігати на одній полиці в холодильнику сирі та готові продукти.
“Слід зазначити, що специфічної профілактики лістеріозу нині не існує, вакцина не розроблена. Основні профілактичні заходи лістеріозу направлені на проведення санітарно-освітньої роботи серед населення, особливо з груп ризику; дотримання відповідних санітарних норм і правил контролю за якістю харчування. Клініцисти повинні проаналізувати безліч потенційних причин інфекції, включаючи вірусні інфекції (грип) та інші бактеріальні інфекції, які можуть викликати сепсис або менінгіт. Клінічні ознаки лістеріозу можуть розвинутися протягом 2 – 70 діб після вживання зараженої їжі”, йдеться у повідомленні.
У випадку підозри на лістеріоз клініцисти можуть направити біоматеріал від людини у лабораторію особливо небезпечних інфекцій для визначення та ідентифікацію Listeria monocytogenes у біоматеріалі від людей бактеріологічним методом.
Шановні споживачі! У разі виявлення в обігу цієї продукції, повідомляйте Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за номером телефону: (067)7584682 або на поштову адресу
[email protected].
Всі новини →