Mykolayiv » News
Головна News Regulating politics and entrepreneurship УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

News

Подаємо об'єднаний звіт за І квартал 2022 року: нюанси заповнення

10/05/2022

Війна з рф внесла чимало коректив до роботи більшості роботодавців України. А це, своєю чергою, впливає на заповнення Об'єднаного розрахунку із податку на доходи та ЄСВ. Окрім того, у березні законодавці ухвалили декілька законів, і це також зумовило появу нових запитань щодо відображення інформації у цій звітності. Тож сьогодні ми з вами відшукаємо відповіді на більшість із них, які, упевнені, виникають у вас під час складання Об'єднаного розрахунку за І квартал або можуть з'явитися в майбутньому щодо звітності за ІІ квартал 2022 р.

 
У який строк треба подати розрахунок за І квартал 2022 р?
 
Строки для подання такого квартального Об'єднаного розрахунку встановлено пп. 49.18.2 та пп. "б" п. 176.2 ПКУ - це належить зробити протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Тобто останній день для подання Звіту - 10.05.2022 р. Проте з огляду на дію воєнного стану, який наразі продовжено до 25 травня 2022 р., якщо ви не вкладетеся в такі часомежі,штрафу згідно з ПКУ за це не буде.
 
Усе через те, що на період до припинення або скасування воєнного стану законодавці зупинили перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль дотримання якого покладено на контролюючі органи (п. 69.9 підрозділу 10 р. XX ПКУ). Окрім того, встановлено, що за браком у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків і зборів й подання звітності, його звільнено від визначеної ПКУ відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (п. 69.1 підрозділу 10 р. XX ПКУ). У п. 9²¹ р. VIII Закону про ЄСВ також згадано про те, що тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та впродовж 3 місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, не застосовуються штрафи за ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ.
 
Утім, залишається ймовірність адміністративної відповідальності за невчасне подання відомостей про ЄСВ до держреєстру соцстрахування - штраф від 30 до 40 НМДГ (від 510 грн до 680 грн) за ст. 165¹ КпАП. Та з огляду на строки накладення адміністративного стягнення, встановлені ст. 38 КпАП, навряд чи треба перейматися застосуванням і цієї відповідальності.
 
Проте, як би там не було, а ми переконані, що роботодавцям, які в змозі подати звітність, варто зробити це вчасно. Адже, як ви знаєте, відомості про розмір зарплати, з якого сплачують єдиний внесок, використовують ПФУ, Фонд соцстрахування та центри зайнятості. Зокрема, саме ця інформація засвідчує страховий стаж працівників та їхнє право на пенсію й соціальні виплати. Та й самі роботодавці мають орієнтуватися на них під час призначення соцвиплат.
 
 

Всі новини →