Николаевский район » Новости
Українська | Русский | English
Головна Новости Регуляторная деятельность УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новости

ОБЕРЕЖНО! СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ!

22/07/2021

Миколаївська районна державна адміністрація закликає всіх громадян проявити обережність, пильність і не купувати товари в місцях стихійної торгівлі.
Мешканці району повинні знати й пам'ятати: купівля товарів у невстановлених місцях товари, в умовах, які не відповідають вимогам, у будь-який час може обернутись лихом для покупців і членів їх сімей.
Стихійна торгівля продуктами харчування є загрозою епідемічного добробуту населення, так як продукти придбаваються у невідомих осіб, які не мають дозвільних документів на торгівлю та не мають медичних книжок, особливо літній спекотний період.
Виникають серйозні сумніви щодо походження пропонованих продуктів, тому що у торгівців відсутні документи, які засвідчують якість та безпеку харчових продуктів. При цьому якість продуктів ніхто з них не гарантує. Наприклад, соняшникова олія, молочна продукція продаються в поліетиленовій тарі, що була у використанні, можливо взята зі смітника.
Продаж продуктів харчування здійснюється в антисанітарних умовах, із землі. Існує небезпека забруднення харчових продуктів, які можуть викликати кишкові захворювання. Особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності до споживання. А якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.
Звертаємо увагу, що Закон України «Про захист прав споживачів» не захистить, оскільки звернення громадян розглядаються за умови пред’явлення розрахункового документу (чеку, квитанції, договору), в якому зазначається дата продажу, найменування суб’єкта господарювання, його місцезнаходження.
Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, хоча немає впевненості, що покупцю правильно зважили товар, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету чи магазину. У всіх випадках ваговимірювальні прилади не повірені.
Деякі кмітливі підприємці активно торгують харчовими продуктами, їжею швидкого приготування із самочинно встановлених точок продажу, утворюючи при цьому цілі осередки незаконної торгівлі.
Втім, так продавати харчові продукти – це правопорушення. Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торгівельну мережу. Розміщення даних об’єктів та введення їх в експлуатацію погоджується із відповідними контролюючими організаціями. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації  продуктів несуть керівники торгових підприємств. 
Слід зазначити, що стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Торгівля з рук у невстановлених місцях», що тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією  предметів торгівлі або без такої. Однак на даний час через відсутність дієвого законодавчого механізму, стихійну торгівлю викорінити поки ще не вдається.
Окрему увагу звертаємо на традиційну торгівлю продуктами харчування на пляжах та небезпечні ризики «пляжного меню», у зв'язку з тим, що у розпалі період літніх відпусток і чимало людей рушають на відпочинок на море, де пляжні торговці пропонують різні ласощі. Термін зберігання багатьох продуктів, якими торгують на пляжах, невеликий, але навіть якщо їжа свіжа, вона може бути приготована в антисанітарних умовах, а це загрожує отруєнням. 
Відповідно, зростає небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Але це зумовлено, в першу чергу, погодними умовами, що призводять до швидкого розмноження мікроорганізмів у продуктах харчування, які зберігаються з порушенням температурного режиму. Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування (немиті овочі та фрукти, термічно не оброблені продукти харчування), вживання продуктів із порушеними умовами й термінами зберігання або виготовлених при неналежній термічній обробці, через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні забрудненої води, неправильній поведінці під час відпочинку тощо.
Тому Миколаївська районна державна адміністрація ще раз наголошує та застерігає мешканців району, що  стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Закликаємо громадян проявити свідомість і здійснювати торгівлю лише в установлених місцях, а споживачів - не купувати продукцію сумнівної якості на стихійних ринках.
Користуйтеся стаціонарною мережею продуктових магазинів або на узаконених ринках. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!
 
Управління соціально-економічного розвитку територій 
Миколаївської районної державної адміністрації
 

 

Всі новини →