Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

ДО УВАГИ БДЖОЛЯРІВ МИКОЛАЇВСЬКОГО РАЙОНУ!

12/02/2020

Захистіть бджіл від пестицидів

 

 Новоодеське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що за результатами оглядів пасік та неодноразових звернень бджолярів, звертаємо увагу на те, що в період  вегетації рослин, особливо в період цвітіння основних медоносів –багаторічних насаджень, ріпаку, соняшнику, люцерни та інших с/г культур і медоносів природного травостою, виникає загроза загибелі бджіл та інших корисних комах від застосування  пестицидів. З кожним роком кількість бджолосімей в районі  збільшується, але частішають випадки загибелі комах при використанні засобів захисту рослин. Пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з пилком, нектаром, забруднюючи мед, визиваючи загибель  розплоду і бджіл. Найнебезпечніші інсектициди, які використовуються проти шкідників сільськогосподарських культур. У більшості випадків таксація та загибель бджіл відбувається через  несвоєчасне повідомлення бджолярів за 2-3 доби  про час, місце і характер хімічних заходів, а також про відсутність попереджувальних знаків.

Згідно законодавства забороняється обробіток рослин у фазу цвітіння пестицидами за допомогою авіації, але коли виникає загроза втрати врожаю, обробіток проводиться безпечними для бджіл препаратами, в похмуру прохолодну погоду або в нічний час із вивезенням бджіл на відстань 5-10км.  

Найбільше  гине  бджіл про хімічному захисті посівів  ріпаку, люцерни, соняшнику в  період цвітіння, тому нагадуємо сільськогосподарським виробникам, якщо під час обробки на полі літають бджоли, необхідно припинити роботу до з’ясування ситуації. Бажано для захисту рослин використовувати сучасні самохідні і причіпні оприскувачі з програмним забезпеченням з захисними пристроями, що дозволяє безпечно та своєчасно   проводити  обробіток, не допускаючи розливання робочих розчинів на дорогах і краях поля. Рекомедуємо сільськогосподарським виробникам використовувати пестициди  тільки в разі перевищення ЕПШ та явної загрози рослинам, особливо в період цвітіння, надаючи перевагу біологічному захисту або безпечним для бджіл пестицидами.

 За отруєння бджіл несуть відповідальність і власники пасік. Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» ст. 35, пасіки підлягають реєстрації за місцем проживання. Перевезення (кочівля)  здійснюється  згідно  ветеринарно-санітарних правил та з дозволу власників земель медоносних культур біля яких розміщують пасіки .З метою обліку пасік та здійснення лікувально – профілактичних заходів на пасіку надається ветеринарно–санітарний паспорт, наявність якого дає можливість отримати відшкодування при отруєні бджіл пестицидами. Бджолярі,  крім дозволу на розміщення пасік в полях, повинні мати постійний  зв'язок з сільськогосподарськими виробниками на випадок зміни планів хімічних та інших заходів.

При загибелі бджіл власникам пасік негайно звертатися до Новоодеського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за номером телефону (0512)484185, для створення комісії по відбору зразків рослин та помору бджіл для відправки в лабораторію на дослідження.  Від тісної співпраці  сільськогосподарських виробників та бджолярів району залежить не тільки безпека бджіл, а й підвищення врожаїв та продуктивність пасік.

Всі новини →