Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Договір між батьками про сплату аліментів на дитину

03/02/2020

Сімейним кодексом України передбачено, що батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини. Договір укладається у письмовій формі і нотаріальнопосвідчується (стаття 189 СК України).

Увага! Укладення цього правочину є правом, а не обов’язком батьків.

Договірнівідносини батьків щодо сплати аліментів

Сімейним кодексом України передбачено такі договірнівідносини щодо сплати аліментів:

1.     шлюбний договір (ст. 93 СК України);

2.     договір про сплату аліментів на дитину (ст. 189 СК України).

Різниця між вказаними договорами може стосуватися не їх змісту, а конкретних умов, за яких договори укладаються. Так, якщо договір укладає подружжя, яке за спільною заявою хочерозірвати свій шлюб, то сторони керуються частиною другою статті 109 СК України.
Якщо мовайде про батьків дитини, які ніколи не перебували у шлюбі, або навпаки, перебувають у шлюбі і не бажають його розривати, то ці особи при укладені договору звертаються до 
ст. 189 СКУ.
Нарешті, подружжя або особи, які реєструютьшлюб, можуть включитиположення про сплату аліментів у свій шлюбний договір 
ст. 93 СКУ.

Форма договору про сплату аліментів на дитину

У відповідності до ч.2 ст. 109 СК України договір укладається у письмовій формі і нотаріальнопосвідчується.

Батьки мають право визначити не лише розмір, а й строки сплати відповіднихперіодичнихплатежів.

Окреміположення договору про сплату аліментів на дитину

Договори про сплату аліментів на дитину можуть встановлювати:

  • виплатиаліментів у частці від заробітку (доходу) платника;
  • виплатуаліментів у твердійгрошовійсумі;
  • пропогашеннязаборгованості за минулий час тощо.

Засоби забезпечення виконання аліментних зобов’язань

Крім того, у договорі можуть бути встановлені засоби забезпечення виконання зобов’язань, наприклад, сплата неустойки у разі прострочення строку виплатиаліментів тощо.
Зокрема, у 
ст. 196 СК України визначено, що одержувачаліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суминесплаченихаліментів за кожен день прострочення.
Отже, навіть при відсутність цієї умови у договорів, неустойка може нараховуватися згідно з вимогами законодавства.

Розмір аліментів

Розмір аліментіввизначається за домовленістю між батьками,але слід також враховуватиположення ч.2 ст. 182 СК України, а саме мінімальнийгарантованийрозмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Вартозазначити, що мінімальнийрекомендованийрозмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Крім того, якщо мова не йде про сплату загальної сумиаліментівповністю наперед до досягненнядитиноюповноліття (це необхідно, наприклад, якщо батько, який зобов’язаний сплачуватиаліменти, виїжджає на постійне місце проживання в країну, з якою в Україні не існуєдоговорів про правову допомогу в сімейних справах), доцільно в договорі вказати про можливість індексаціїаліментнихвиплат, в зв’язку з інфляцією та збільшенням прожиткового мінімуму.

Чинним законодавством не встановлено інших критеріїв, тому нотаріус не може вимагатидовідку про доходи платника аліментів, хочатака процедура була б корисною, оскільки не завжди один з батьків знає про реальні доходи платника аліментів. Але в нашійкраїні не завжди і суд здатенвстановитиреальні доходи громадян, особливо підприємців, доходи яких не знає навіть податковаінспекція.

Щодо розміру і строківвиплатиаліментів, то це істотні умови договору, які мають бути чіткопрописані в договорі. Відсутністьоднієї з перелічених умов є підставою для визнання договору неукладеним (ст. 638 ЦК).

Закріплення у договорі положення про сплату аліментів на дитину у твердійгрошовійсумі в умовахвисокогорівняінфляції, характерного для нашої держави, породжує питання про їх індексацію. Тому сторони можуть включати це питання до договору з урахуванням вказівок закону (коментар до ч. 2 ст. 184 СК).

Зміна умов договору або про його припинення

До договору можуть бути включеніположення про зміну його умов або про його припинення.

Змінарозміруаліментів, а отже, і зміна договору можлива на підставах, закріплених у ст. 192 СК. Припинення договору можливе у зв'язку з укладенням батьками договору про припинення права на аліменти на дитину, переданням права власності на нерухоме майно відповідно до правил, встановлених ст. 190 СКУ, а також у зв'язку з закінченням строку дії договору або досягненнямдитиноюповноліття.

Зміни до договору між батьками про сплату аліментів на дитину можуть вноситися протягом усього часу його існування, шляхом укладаннявідповідної угоди, яка має обов'язково нотаріальнопосвідчуватись.

Перелік документів, для нотаріуса щодо укладення договору

1.     Паспортисторін або інші документи які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненнямнотаріальної дії (ч. 3 ст. 43 Закону України "Про нотаріат") ;

2.     Реєстраційніномери облікової картки платника податків;

3.     Свідоцтво про народження дитини.

Вартість

При нотаріальномупосвідченні договору про сплату аліментів на дитинудержавнемитосправляється у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп.«д» п. 3 ст. 3 Декрету).

У разі невиконання умов договору

У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчогонапису нотаріуса.

Зразок договору про сплату аліментів на дитину

Файл:Договір між батьками про сплату аліментів на дитину.docx

Див. також

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв,вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги:

https://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centri/pershyi-mykolaivskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

Всі новини →