Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

В регіоні 5-й клас пожежної небезпеки

16/07/2018

З настанням спекотної погоди на території Миколаївської області визначено 5-й – найвищий ступінь пожежної небезпеки. Саме в цей період значно підвищується ризик виникнення пожеж та загорянь в лісових насадженнях, на відкритих територіях та в житловому секторі.

За статистичними даними з початку року на території Миколаївського району зареєстровано 72 пожежі, що на 32% більше ніж за аналогічний період 2017 року. Найбільше зростання кількості пожеж спостерігається на території Кир′яківської та Петрівської сільських радах.

  Миколаївською районною державною адміністрацією спільно з Миколаївським РС ГУ ДСНС України у Миколаївській області розроблено низку організаційних та практичних заходів направлених на запобігання виникненню пожеж, які в свою чергу, спрямовані до виконання органам місцевого самоврядування та основним відомчим організаціям району. Але статистика показує, що рівень профілактичної роботи з населенням, в питаннях безпечної життєдіяльності, є недостатній.

Приводячи до ладу свої присадибні ділянки,  населення часто спалює суху траву. Людям слід розуміти, що для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого недопалку чи сірника або необережного поводження з вогнем при розведенні багаття, що може призвести до непоправних наслідків: знищення будівель, матеріальних цінностей та травмування людей.

Пожежі, спричинені спалюванням сухої трави, небезпечні тим, що за короткий проміжок часу набирають великих розмірів. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів. Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. Гасіння таких пожеж пов’язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої трави, сміття,  очерету та іншої природної рослинності у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Тому нагадуємо: щоб не допустити виникнення пожежі через загорання сухої трави, дотримуйтеся правил пожежної безпеки:

—   будьте вкрай обережні у поводженні з відкритим вогнем;

—   не залишайте без нагляду розпалене багаття;

—   не розпалюйте багаття біля будинків та садиб;

—   не спалюйте суху траву та сміття.

З урахуванням оперативної ситуації, яка склалася в регіоні, Миколаївська районна державна адміністрація та Миколаївський РС ГУ ДСНС України у Миколаївській області закликають керівників підприємств, установ та організацій, органів місцевого самоврядування та непрацююче населення до більш відповідального ставлення до правил безпеки, цінувати природу та бути обережними з вогнем поблизу сухої рослинності.

Пам’ятайте, що простіше запобігти пожежі, ніж потім її ліквідувати!

В разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації, негайно викликайте Службу порятунку за номером «101»!

 

Сектор з питань надзвичайних ситуацій

Миколаївської районної державної адміністрації

 

 

Всі новини →