Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Якщо Європа хоче встояти, їй необхідно стати жорсткішою – Президент на П’ятому саміті Східного партнерства

24/11/2017

Президент Петро Порошенко під час виступу на пленарній сесії П’ятого саміту Східного партнерства наголосив, що Європа має серйозного противника – Росію з глибоким антиєвропейським порядком денним. Тому, якщо Європа хоче встояти, то їй необхідно стати жорсткішою політично, риторично та ідеологічно.

Глава держави зауважив, що Брюссель став звичним місцем для українців, тим більше, що ЄС відкрив новий горизонт для східноєвропейських партнерів. «Східне партнерство» здавалося доволі конкретним, аби дати нам відчуття залученості. Водночас, доволі невизначеним, аби заспокоїти держави-члени ЄС, які відчували, що ЄС занадто розширився», - наголосив Президент. Він нагадав, що таке поєднання практичного наповнення та невизначеності супроводжувало Україну у складні часи. Зокрема, у Вільнюсі в 2013 році, коли попередня українська влада вирішила не підписувати Угоду про асоціацію з ЄС і спровокувала Революцію Гідності – Революцію за Європу. Потім у 2014 році в Криму, коли РФ вирішила взяти реванш в Україні та сплановано окупувала частину території незалежної держави – безпосереднього сусіда ЄС, та на Донбасі, де російські військові сили досі утримують іншу частину української території під кремлівським гібридним контролем.

«Ці «складні часи» позначилися важливими уроками. Європа отримала серйозного противника – Росію – з глибоким антиєвропейським порядком денним. Аби підірвати Європу, Росії не треба атакувати зброєю - достатньо розхитати єдність Європи та її гідність. Якщо Європа хоче встояти, їй необхідно стати жорсткішою політично, риторично та ідеологічно», - зазначив Президент. Він наголосив, що необхідно засвоїти урок російської гібридної війни по всій Європі – від Британії та Іспанії до Нідерландів, Франції та Німеччини.

«Нам не варто більше ховатися за нечіткими технократичними формулюваннями – маємо говорити чітко, як ніколи. Нам не варто більше обирати між ідеалами та власними інтересами – маємо об’єднатися гідною метою у наших найкращих інтересах. Нам не варто більше обмежувати потенціал нашого партнерства – маємо розкрити його та бути стратегічними і далекоглядними», - підкреслив Петро Порошенко.

«В іншому випадку апетит Росії лише розігріватиметься», - додав Президент.

 

Всі новини →