Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

КОРИСНІ ПОРАДИ МАЙБУТНІМ ПЕНСІОНЕРАМ

13/06/2017

Кожний працюючий, наближаючись до пенсійного віку, замислюється над тим, на які щомісячні суми він може розраховувати, виходячи на заслужений відпочинок. Перед тим, як виходити на пенсію, подумайте, чи всі нюанси ви врахували? Кілька корисних порад, якими можна і потрібно скористатись.

Порада 1. Якщо ви народились в кінці року, краще подавати заяву на призначення пенсії на початку наступного.

            Якщо ви народились в період з жовтня по грудень, у вас є можливість отримати більшу пенсію. За діючим законодавством заяву про призначення пенсії майбутній пенсіонер має подавати не пізніше трьох місяців з моменту настання пенсійного віку, тоді пенсію буде нараховано з дати настання права на призначення пенсії, а саме з наступного дня за днем народження.

Але є деякий нюанс: якщо ви народились в період з жовтня по грудень, то три місяці, протягом яких потрібно звернутись (подати заяву) за призначенням пенсії захоплюють не тільки поточний, але й наступний рік. Тобто ви можете звернутись за призначенням не в кінці року, а на початку наступного.

Порада 2. Якщо подати заяву не пізніше трьох місяців після дня досягнення пенсійного віку, пенсію нарахують з дня виникнення права на пенсію.

            Заяву на призначення пенсії майбутній пенсіонер має подавати не раніше ніж за місяць до дня досягнення пенсійного віку та в будь-який час після виникнення цього права.  Але якщо подати заяву не пізніше трьох місяців з моменту настання пенсійного віку, тоді пенсію буде нараховано з дати настання права на призначення пенсії, а саме з наступного дня за днем народження.

            Днем звернення за призначенням пенсії рахується день подання заяви.Якщо заява надсилається по пошті, то днем звернення рахується дата, зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

            У випадку, якщо надані не всі документи, які пенсіонер повинен донести протягом трьох місяців з дня повідомлення про необхідність їх надання, пенсію все одно нарахують з дня звернення за призначенням.

            За бажанням особи, якщо наданих документів достатньо для визначення права особи на призначення пенсії, її призначають на підставі таких документів. При надходженні додаткових документів не пізніше трьох місяців, розмір пенсії перераховується з дати призначення пенсії. При наданні документів пізніше трьох місяців пенсія перераховується:

·         з 1-го числа поточного місяця, якщо пенсіонер подав документи до 15 числа;

·         з 1-го числа наступного місяця, якщо документи були подані після 15 числа.

            Порада 3. Підготуйте документи для призначення пенсії. При первинному зверненні в Пенсійний фонд за призначенням пенсії за віком потрібно подати документи:

·         Заяву встановленої форми (на бланку Пенсійоного фонду).

·         Паспорт – оригінал и копії (1, 2 і 11 сторінок).

·         Довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера — оригінал і копія.

·         Документи, які підтверджують стаж (трудова книжка, при необхідності – інші, наприклад диплом, військовий квиток, тощо).

·         Документи, що підтверджують пільги.

·         Для отримання пенсійного посвідчення потрібно надати 2 фотографії 4х6.

Довідку з банку з номером пенсійного рахунку – для отримання пенсії на картку.

Пам’ятайте, дуже важливо із самого початку зважено та уважно підійти до питання розрахунку пенсії, адже перерахунок можна буде зробити лише через два роки, крім того, цей перерахунок базуватиметься на тих даних про заробітну плату, які використовувалися при попередньому розрахунку!

 

Всі новини →