Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Добровільне пенсійне страхування сьогодні – пенсія в майбутньому

13/06/2017

На сьогоднішній день досить важливим є питання наявності стажу у людини, особливо коли вона звертається до Пенсійного фонду за призначенням пенсії. Виникає питання, а що робити тій людині, яка з тих чи інших причин не працює і тому не підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню? У такому випадку єдиною можливістю здобути страховий стаж є добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Законодавством визначено категорії осіб, які мають право брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Це, зокрема, особи, які досягли 16-річного віку та не належать до платників єдиного внеску, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які  постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, члени фермерських та особистих селянських господарств.

Для добровільної участі в обов’язковій системі пенсійного страхування необхідно укласти відповідний договір з органами фіскальної служби за місцем проживання особи, яка бажає взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та сплачувати єдиний внесок відповідно до умов договору.

Договір укладається на термін не менше одного року і відповідно до статті 10 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” визначає порядок сплати внесків, умови набуття застрахованою особою права на пенсійні виплати, обов’язки, права, відповідальність сторін, строк дії Договору та порядок його розірвання.

Законом також передбачена одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди з 1 січня 2004 року. При цьому сума сплачених внесків за кожний місяць також не може бути менше мінімального страхового внеску та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладання договору.

Отже, шановні громадяни, пам’ятайте: в нинішній час гарантією отримання майбутньої пенсії є наявність страхового стажу, а добровільне пенсійне страхування є одним із способів його придбання для багатьох категорій громадян

 

Адміністрація Центрального об’єднаного УПФУ м. Миколаєва Миколаївської області

Всі новини →