Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Суборенда земельної ділянки

10/08/2020

Суборендаземлі - це передача земельної ділянки її користувачем (орендарем) іншій особі в користування на певний строк та на умовах, погоджених з орендодавцем.

Орендована земельна ділянка або її частина може передаватисяорендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця (крім випадків, визначених законом). Якщо протягом одного місяцяорендодавець не надішлеписьмовогоповідомлення щодо своєїзгоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду. (абз. 1 ст. 8 ЗУ "Про орендуземлі").

Передача в суборенду земельних ділянок, на яких розташовані ціліснімайновікомплекси підприємств, установ і організацій державної або комунальної власності, а також заснованих на майні, що належитьАвтономнійРеспубліціКрим, та їх структурних підрозділів, забороняється. (абз. 6 ст. 8 ЗУ "Про орендуземлі").

Сторони договору суборенди

Сторонами договору суборенди є орендар(користувач) земельної ділянки та суборендар.

Якщо орендарем земельної ділянки є ініціатор створення індустріального парку, така земельна ділянка або її частини передаються ним у суборендуучасникаміндустріального парку відповідно до земельного законодавства України без попереднього погодження з орендодавцем, якщо це не суперечить договору оренди такої земельної ділянки. (абз. 7 ст. 8 ЗУ "Про орендуземлі").

Власники та орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення, на період дії договору оренди можуть обмінюватисяналежними їм правами користування земельними ділянками шляхом взаємногоукладання між ними договоріворенди, суборендивідповідних ділянок. Укладення договору суборенди у такому разі не потребуєзгодиорендодавця, при цьому орендарзалишаєтьсявідповідальним перед орендодавцем за виконання договору оренди. Припинення дії одного з договоріворенди, суборенди земельної ділянки, укладених у порядку обміну правами користування, припиняєдію іншого договору оренди, суборенди, укладеноговзамін, про що обов’язково зазначається у таких договорах. (абз. 1 ст. 82 ЗУ "Про орендуземлі").

Умови договору суборенди земельної ділянки

Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватисяумовами договору оренди земельної ділянки і не суперечитийому.(абз. 2 ст. 8 ЗУ "Про орендуземлі").

Строк суборенди не може перевищувати строку, визначеного договором орендиземлі. (абз. 3 ст. 8 ЗУ "Про орендуземлі").

Форма договору суборенди земельної ділянки
Право суборенди земельної ділянки підлягає державнійреєстрації.(абз. 5 ст. 8 ЗУ "Про орендуземлі"). За згодою сторін договір суборенди земельної ділянки посвідчуєтьсянотаріально. Державна реєстрація договорівсуборенди земельної ділянки проводиться за порядком, визначеним для державної реєстрації договоріворендиземлі.

Права та обов'язкиземлекористувачів

Землекористувачі, якщо інше не передбачено законом чи договором, мають право:

  • самостійногосподарювати на землі;
  • власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на виробленупродукцію;
  • використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширенікориснікопалини, торф, ліси, водніоб'єкти, а також інші кориснівластивостіземлі;
  • на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом;
  • споруджуватижилібудинки, виробничі та інші будівлі і споруди.

Землекористувачізобов'язані:

  • забезпечувати використання землі за цільовимпризначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки;
  • додержуватися вимог законодавства про охоронудовкілля;
  • своєчасносплачувати земельний податок або орендну плату;
  • непорушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів;
  • підвищуватиродючістьґрунтів та зберігати інші кориснівластивостіземлі;
  • своєчаснонадавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом;
  • дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон;
  • зберігати геодезичні знаки, протиерозійніспоруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Зміна, припинення та розірвання договору суборенди земельної ділянки

 

Зміна умов договору орендиземлі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягненнязгоди щодо зміни умов договору орендиземлі спір вирішується в судовому порядку. (ст. 30 ЗУ "Про орендуземлі").

У разі припинення договору орендичинність договору суборенди земельної ділянкиприпиняється. (абз. 4 ст. 8 ЗУ "Про орендуземлі").

Договір суборендиземлі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогуоднієї із сторін договір суборенди може бути достроковорозірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору суборендиземлі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги.

 

Всі новини →