Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

З нагоди 5-ої річниці прийняття Закону України «Про пробацію»

19/02/2020

       5 лютого 2015 року Верховною Ради України було прийнято Закон України "Про пробацію", який було розроблено з урахуванням міжнародного та європейського досвіду пробації.

      Пробація застосовується за рішенням суду та представляє собою систему виконання покарань без позбавлення волі, орієнтовану не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання консультативної допомоги у напрямі зміни умов життєдіяльності правопорушника.   

      Головна мета пробації - безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

      Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Сьогодні в Україні на обліку уповноважених органів з питань пробації  перебуває понад 65 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 150 тис. осіб. 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації, а лише третина – до виправних установ закритого типу.

     Державі пробація обходиться в 10-12 разів дешевше, ніж ув’язнення.

     Клієнтами пробації є: обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

 Протягом  2019 року по облікам  Миколаївського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області  пройшло 145 осіб засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. За запитами суду було підготовлено та надано досудові доповіді ( тобто формалізовану інформацію, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності) у відношенні 87 осіб. З метою сприяння засудженим, які готувалися до звільнення, у  визначенні намірів щодо місця проживання, працевлаштуванні, влаштуванні до спеціалізованої установи, наданні соціальних послуг, госпіталізації до закладів охорони здоров’я, вирішенні інших проблемних питань було опрацьовано та надано необхідну інформацію за 14 запитами з установ виконання покарань, де відбували покарання засуджені особи.

    У  2019 році особами, засудженими до кримінального покарання у вигляді громадських робіт, було відпрацьовано 600 безоплатних годин при сільських та селищній раді Миколаївського району задля благоустрою території населених пунктів, об’єктів бюджетних установ та закладів, які знаходяться в комунальній власності. Із заробітку засуджених до покарань у вигляді виправних робіт було утримано та перераховано до державного бюджету 8747 грн.

     Але найголовнішим, звичайно, є той факт, що всі особи, які були засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавлення волі, отримали можливість залишитися поряд із своїми сім’ями, довести рідним та близьким, громаді своє право бути повноцінним та рівноправним членом суспільства, люблячим та дбайливим членом сім’ї.

ПЕРЕВАГИ ПРОБАЦІЇ:

ДЛЯ ОСОБИ, яка вчинила правопорушення:

можливість змінитись без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства), підтримка на шляху до змін;

збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді;

збереження роботи та житла;

позитивний соціальний ефект: особа не втрачає соціальні зв’язки та шанс створити сім’ю.

 

ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА (ГРОМАДИ):

убезпечення громади від вчинення повторних злочинів;

справедливе здійснення правосуддя: баланс між карою за вчинене правопорушення, відшкодуванням завданої шкоди та інтересами членів суспільства.


ДЛЯ ДЕРЖАВИ:

 

зниження злочинності;

зниження кількості ув’язнених в місцях позбавлення волі осіб;

позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації; залишаючись у суспільстві особа не втрачає роботу та сплачує внески у держбюджет;

дотримання міжнародних стандартів.

 

 

Всі новини →