Головна | Новини | Регуляторна діяльність | УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 | Оголошення |
13/11/2019
Не для кого не секрет, що висока температура атмосферного повітря сприяє масивному розмноженню певних видів мікроорганізмів та росту концентрації їх токсинів в харчових продуктах, збільшуючи ймовірність ускладнення епідемічної ситуації. Літня спека 2019 року минулася в Миколаївському районі без спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Проте, слід пам’ятати, що висока температура не єдиний фактор ризику для виникнення таких захворювань, опинитися на лікарняному ліжку можна в будь-яку пору року. Хоча ситуація в районі та області контрольована, все ж найуразливішими є діти дошкільного віку.
Найбільш ймовірними продуктами харчування, які викликають захворюваність на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння – є швидкопсувні продукти, а саме салати з майонезними соусами, курячими яйцями, м’ясні вироби, кисломолочна, рибна продукція, кремові вироби тощо.
В закладах ресторанного господарства та і в домашніх умовах для деяких страв та кремів використовують сирі яєчні жовтки, готують м’ясні страви з середнім ступенем просмаження, морепродукти без термічної обробки, що категорично не рекомендується для споживання у зв’язку з тим, що в таких продуктах харчування, унаслідок недостатньої термічної обробки, дуже швидко відбувається розмноження мікроорганізмів.
Риба – більш епідемічно небезпечна, ніж м’ясо теплокровних тварин. Це зумовлено тим, що патогенні і умовно-патогенні мікроорганізми, що є у воді, не тільки заселяють зябра, а й потрапляють до кишечника риб, при зберіганні такої риби впродовж 5-6 годин при кімнатній температурі ця мікрофлора потрапляє до інших органів і м’язів, після чого риба стає небезпечною для споживання. Риба холодного копчення може вражатися пліснявою, а баликові вироби – становити значну епідемічну небезпеку, оскільки технологічні процеси їхнього виготовлення не передбачають бактерицидної дії на патогенні мікроорганізми. Недоброякісна в’ялена риба, як правило волога, липка, із запахом затхлості, м’ясо – м’яке, відчувається запах окисненого жиру.
Фрукти та овочі, в разі порушення умов зберігання, швидко псуються. На поверхні овочів та фруктів постійно наявна значна кількість різноманітних мікроорганізмів, серед яких можуть бути і патогенні. Окрім того, овочі можуть бути забруднені яйцями гельмінтів. Тому перед вживанням їх необхідно ретельно мити в проточній воді.
З метою запобігання захворювання на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння Новоодеське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує дотримуватись наступних правил:
- одним із основних факторів передачі кишкових інфекцій, з року в рік відмічались страви домашнього виготовлення, тому велику увагу треба приділяти термічній обробці, температурному режиму та термінам зберігання виготовлених в домашніх умовах страв;
- під час придбання продуктів у супермаркетах, магазинах необхідно звертати увагу на термін їх придатності та умови зберігання;
- швидкопсувні продукти (кисломолочні, м’ясні, рибні, кремові вироби) зберігати тільки на холоді;
- не купувати продукти харчування, які виготовлені в домашніх умовах на стихійних ринках;
- перед вживанням ретельно мити овочі, фрукти;
- пити тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- у разі захворювання не займайтесь самолікуванням та своєчасно звертайтесь до лікаря за медичною допомогою.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.