Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

13/11/2019

Не для кого не секрет, що висока температура атмосферного повітря сприяє масивному розмноженню певних видів мікроорганізмів та росту концентрації їх токсинів в харчових продуктах, збільшуючи ймовірність ускладнення епідемічної ситуації. Літня спека 2019 року минулася в Миколаївському районі без спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Проте, слід пам’ятати, що висока температура не єдиний фактор ризику для виникнення таких захворювань, опинитися на лікарняному ліжку можна в будь-яку пору року. Хоча ситуація в районі та області контрольована, все ж найуразливішими є діти дошкільного віку.

Найбільш ймовірними продуктами харчування, які викликають захворюваність на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння – є швидкопсувні продукти, а саме салати з майонезними соусами, курячими яйцями, м’ясні вироби, кисломолочна, рибна продукція, кремові вироби тощо.

В закладах ресторанного господарства та і в домашніх умовах для деяких страв та кремів використовують сирі яєчні жовтки, готують м’ясні страви з середнім ступенем просмаження, морепродукти без термічної обробки, що категорично не рекомендується для споживання у зв’язку з тим, що в таких продуктах харчування, унаслідок недостатньої термічної обробки, дуже швидко відбувається розмноження мікроорганізмів.

Риба – більш епідемічно небезпечна, ніж м’ясо теплокровних тварин. Це зумовлено тим, що патогенні і умовно-патогенні мікроорганізми, що є у воді, не тільки заселяють зябра, а й потрапляють до кишечника риб, при зберіганні такої риби впродовж 5-6 годин при кімнатній температурі ця мікрофлора потрапляє до інших органів і м’язів, після чого риба стає небезпечною для споживання. Риба холодного копчення може вражатися пліснявою, а баликові вироби – становити значну епідемічну небезпеку, оскільки технологічні процеси їхнього виготовлення не передбачають бактерицидної дії на патогенні мікроорганізми. Недоброякісна в’ялена риба, як правило волога, липка, із запахом затхлості, м’ясо – м’яке, відчувається запах окисненого жиру.

Фрукти та овочі, в разі порушення умов зберігання, швидко псуються. На поверхні овочів та фруктів постійно наявна значна кількість різноманітних мікроорганізмів, серед яких можуть бути і патогенні. Окрім того, овочі можуть бути забруднені яйцями гельмінтів. Тому перед вживанням їх необхідно ретельно мити в проточній воді.

З метою запобігання захворювання на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння Новоодеське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

- одним із основних факторів передачі кишкових інфекцій, з року в рік відмічались страви домашнього виготовлення, тому велику увагу треба приділяти термічній обробці, температурному режиму та термінам зберігання виготовлених в домашніх умовах страв;

- під час придбання продуктів у супермаркетах, магазинах необхідно звертати увагу на термін їх придатності та умови зберігання;

- швидкопсувні продукти (кисломолочні, м’ясні, рибні, кремові вироби) зберігати тільки на холоді;

- не купувати продукти харчування, які виготовлені в домашніх умовах на стихійних ринках;

- перед вживанням ретельно мити овочі, фрукти;

- пити тільки кип’ячену або бутильовану воду;

- у разі захворювання не займайтесь самолікуванням та своєчасно звертайтесь до лікаря за медичною допомогою.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

 

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

Всі новини →