Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!

21/06/2019

За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних повідомлень Держпродспоживслужби, за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Станом на 01.06.2019 в Україні зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм, в яких постраждало 46 осіб, з них троє померли. За аналогічний період 2018 року зафіксовано 27 випадків з 31 постраждалою особою.

Звертає на себе увагу той факт, що все частіше і частіше основною причиною захворювання на ботулізм є риба в’ялена та сушена, яка виготовляється на підприємствах рибопереробної промисловості та реалізується через торгівельну мережу або агропродовольчі ринки. У зоні ризику також – копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

Що ж таке ботулізм?

Ботулізм – токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого уражається нервова система. Важка форма цього захворювання може призвести до летального результату. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Небезпечність для оточуючих відбувається через виділення бактерій в зовнішнє середовище з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми можуть з’явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Хіба, якщо у продукті був ще супутній збудник. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, порушення зору («сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів); може змінитися тембр голосу.

Новоодеське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до мешканців Миколаївського району з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибу, мясні та рибні продукти домашнього виготовлення.

Також нагадуємо що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

·        в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;

·        продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

·        ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням, обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

·        сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);

·        захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

·        не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Необхідно пам’ятати, що хворобу легше попередити, а ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Всі новини →