Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Василь Липківський був апостолом українського релігійно-національного відродження – Президент на відкритті пам’ятника Митрополиту

18/01/2019

У рамках робочої поїздки до Черкаської області Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті пам’ятника першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському.

Звертаючись до жителів Черкас, які прийшли на урочисту подію, Глава держави нагадав присутнім, що їх земляк був не просто Митрополитом, а справжнім патріотом України, якого сучасник назвав «апостолом українського релігійно-національного відродження».

«День за днем, рік за роком ми повертаємо собі нашу історичну пам'ять, позбуваємося фальшивих ідолів і вшановуємо наших героїв. Серед них – ваш земляк», - сказав він.

Петро Порошенко зазначив, що пам’ятник Митрополиту нагадує всі нам про великий задум, який виник у часи української революції. «Тоді і уряд гетьмана України Скоропадського, і Директорія розпочали боротьбу за надання українській церкві автокефалії. Але через внутрішні чвари, через взаємопоборювання політиків цього не відбулося», - зазначив він.

Президент підкреслив, що на відміну від Польщі у 1924 році Україна не отримала автокефалію, бо втратила свою самостійність. «В 1924 році Української держави вже не існувало і не було кому давати автокефалію. І наша держава втратила незалежність, а разом з нею і можливість втілити це рішення. Бо автокефалія дається церквам незалежних держав», - нагадав він.

«Проте отець Василь Липківський боровся навіть у найважчій ситуації. Він з однодумцями 14 жовтня 1921 року у Святій Софії Київській скликав перший Всеукраїнський Церковний Собор, який підтвердив постанову Всеукраїнської православної церковної ради про автокефалію. Делегати Собору обрали Василя Липківського Митрополитом Київським і всієї України, першим главою Української Автокефальної Православної Церкви», - сказав Глава держави, зазначивши, що за це Митрополит поплатився життям.

«Москва не пробачила Митрополиту Василеві його зусиль, його державницької, проукраїнської позиції, його богослужіння українською мовою і сімдесятитрьохрічного Владику 27 листопада 1937 року було розстріляно і поховано в безіменній могилі», - додав він.

Всі новини →