Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

ОСТЕРІГАЙТЕСЯ ОТРУЄННЯ СУРОГАТНИМ АЛКОГОЛЕМ

13/12/2018

ОСТЕРІГАЙТЕСЯ ОТРУЄННЯ СУРОГАТНИМ АЛКОГОЛЕМ

Новоодеське міжрайонне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що за інформацією управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації щороку в період Новорічних свят збільшується кількість випадків отруєння сурогатними алкогольними напоями.

Розрізняють дві групи алкогольних сурогатів: з вмістом етилового спирту та з вмістом метилового спирту або етиленгліколю, які є більш небезпечними для здоров’я і життя людини. Їх використовують замість етанолу під час виробництва неякісних та підроблених спиртних напоїв.

Ступінь отруєння та його наслідки залежать від низки факторів: властивостей і кількості отрути, що потрапила до організму, тривалості перебування в організмі (часу контакту з отрутою), стану здоровя людини. Кожен організм індивідуальний, тому для кожної людини існує так звана своя доза алкоголю, яка стає для нього отрутою. Це залежить від ваги, спадкових чинників, наявності хронічних захворювань, стану шлунка та печінки, умов прийняття алкоголю (закуски, інші напої) і багатьох інших факторів.

Метаболізм метилового спирту та етиленгліколю в організмі відбувається по типу «летального синтезу». Це значить, що в процесі розпаду отрут в печінці утворюються продукти, значно токсичніші за вихідні сполуки.

Перші ознаки такого отруєння подібні до тих, що виникають при отруєнні великою кількістю якісного алкоголю – нудота, запаморочення, розлад координації, «заплітається» вимова. Якщо ж перед очима зявляються «мушки», у скронях пульсує, болить живіт і зявляється безперервна блювота, зводить литкові м’язи, двоїться в очах, є підозра на отруєння метиловим спиртом. Необхідна термінова медична допомога, оскільки стан хворого може різко погіршитися. Наслідки такого отруєння дуже небезпечні. Це – пошкодження і навіть повна втрата слуху та зору, судоми, втрата свідомості, кома і навіть летальний результат.

Щоб не стати жертвою алкогольних сурогатів, Держпродспоживслужба закликає громадян за жодних обставин не купувати і не вживати алкоголь невідомого походження.

При отруєнні метанолом насамперед слід негайно викликати лікаря. Перша допомога при отруєнні метиловим спиртом полягає у швидкому звільненні організму від токсину. Без встановлення діагнозу самостійно допускається провести промивання шлунка теплим розчином харчової соди, забезпечити рясне (8-12 л) пиття, тепло і приплив свіжого повітря.

Несвідомий стан потерпілого виключає проведення подібних процедур. Якщо не прощупується пульс і відсутнє дихання, потрібно здійснити реанімаційні заходи. Потім необхідно укласти людину на бік, укутати теплим покривалом і дочекатися приїзду медиків.

Своєчасне медичне втручання не гарантує повного одужання, наслідки отруєння можуть бути незворотними. Гостре отруєння алкоголем і його сурогатами в 98 % випадків призводить до смерті хворого ще до його госпіталізації. Не варто експериментувати над організмом, адже отруєння, навіть у тих хто вижив, часто призводить до інвалідності.

 

Всі новини →