Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Діяльність Товариства «Просвіта» назавжди вписана в історію українського державотворення – Президент привітав зі 150-річчям створення Товариство

08/12/2018

«Нас зібрала у цій залі визначна дата. Рівно 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Львові було засноване Товариство «Просвіта». Абсолютно без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва назавжди вписані в історію державотворення. Бо та подія означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, ми, українці є і ми будемо», - звернувся Президент Петро Порошенко до присутніх на урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування Товариства «Просвіта» в ході робочої поїздки до Львівської області.

Глава держави зазначив, що діячі «Просвіти» піднялися над імперськими кордонами і побачили єдиний український народ зі своїм історичним корінням, власною мовою, оригінальними культурними традиціями. «Єдність українського народу від Карпат по Кубань та його окремішність від народів польського та російського», – кредо діяльності «Просвіти», яке сформулював на її перших зборах Анатоль Вахнянин. Від нього Товариство не відступило ні на йоту. І не дарма 150 років «Просвіти» так перегукується із століттям Злуки, що наближається», - зауважив він.

За його словами, «просвітяни» - тисячі й тисячі учителів, панотців, студентів, лікарів, підприємців, службовців дали нам приклад того, що не слова, а віра та тяжка праця творять націю та державу. А з діяльністю Товариства пов’язали себе і видатні українці  Іван Франко, Леся Українка, Микола Лисенко, Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, Юрій Федькович.

Глава держави зазначив, що зусиллями діячів Товариства зводилося на ноги українське громадянське суспільство, народжувалася сучасна нація: «Засновувалися різноманітні спілки та рухи. Масово відкривалися бібліотеки, школи та публічні читальні. Працювали курси навчання для неписьменних, друкувалися книги та підручники. Було започатковано діяльність народного театру, музеїв та друкарень, різних курсів і шкіл. Проводилися народні свята, зʼїзди і краєзнавчі походи».

Всі новини →