Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Права вагітних та породіль

12/11/2018

Права вагітних жінок згідно з положеннями Кодексу законів про працю України:

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до подлогов і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів. Тривалістьвідпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактичновикористаних до пологів. За бажанням жінкиїй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічноговіку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства. Підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частковооплачуванувідпустку та відпустку без збереженнязаробітної плати для догляду за дитиноюбільшоїтривалості. У разі, якщо дитинапотребуєдомашнього догляду, жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереженнязаробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягненнядитиноюшестирічноговіку. У разі надання жінкам відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за заявою жінкиприєднати до неї щорічніосновну і додатковувідпустки незалежно від тривалості її роботи на даномупідприємстві, в установі, організації в поточному робочомуроці.

Забороняєтьсявідмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю.

Згідно з положеннями Закону України «Основи законодавства України про охоронуздоров'я» та інших нормативно-правових актіввагітніжінки мають право, зокрема: 

ü  самостійновибиратипологовийбудинок, лікаря або вимагати його заміни. Адже, пацієнт має право бути прийнятим у будь-якій державнійлікувальнійустанові на свій вибір, якщо ця медичнаустанова має можливість забезпечити відповіднелікування.

ü  право на психологічнупідготовку до пологів.

ü  право на інформацію. Медичний персонал зобов’язаний інформуватижінку про її стан здоров’я та майбутньоїдитини, результатианалізів, будь-які маніпуляції, які робитимуть, тощо.

ü  право на психологічнупідтримку, яка може полягає у залученні родичів або близьких людей під час проведення оглядів вагітних жінок, плановихвідвідинлікаря, тощо.

Права жінок під час пологів

Права породіллі розписані досить детально у двох важливих документах Міністерства охорони здоров’я України, зокрема,наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2005 року № 782 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги», зі змінами та доповненнями, танаказ Міністерства охорони здоров’я України від 04 квітня 2005 року № 152 «Протокол медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною»(надалі за текстом – Протокол).

З перших хвилин перебування в пологовому будинку у майбутніх мам є право на високу культуру медичного обслуговування. Важливо зазначити, що всі працівникиакушерськогостаціонару повинні володітисучасними методиками психологічної підтримки вагітних і породіль». 

ü  Право на сімейні (партнерські) пологи.Присутністьчоловіка під час пологів сьогодні вже ні в кого не викликає шоку. Навпаки, такаініціатива має всілякопідтримуватисямедпрацівниками. Доведено, що під час таких пологів жінкапочуваєтьсязначноспокійніше і впевненіше, це запобігаєбагатьомускладненням. Подружня пара має завчасно звернутися до адміністрації пологового будинку (головного лікаря, заввідділення) і повідомити про своє бажання партнерських пологів.

ü  Присутніми під час пологів можуть бути не більше 2 осіб.Якщо жінкабажаєвзяти до пологовоїзали не чоловіка, а матір, сестру чи іншулюдину, вони мають право пройти навчання у школі батьківства і підготуватися до своєїролі в пологах.

ü  Пологи мають відбуватися лише в індивідуальномупологовомузалі.Величезніпологовізали з двомаліжками сьогодні є порушенням прав людини і заборонені законодавством.

ü  Право на демедикалізацію пологів.Медпрацівникипологовихбудинківмусятьпрагнути провести пологи так, щоб жінка не отрималажодноїін’єкції чи таблетки, а мала можливість народитидитину в максимально природнихумовах. Будь-які втручання можуть відбуватися лише за суворимимедичнимипоказаннями.

ü  Право на свободу дій у пологах.Не обов’язкова класичнапозиція народження дитини на рахманівськомуліжку. Кожна роділля може народжувати в такійпозі, яка для неї є зручною. Можна народити на звичайномуліжку, на стільчику, на м’ячі, на колінах у чоловіка. Словом, повна свобода вибору і ніякихобмежень!

ü  Право на грудневигодовування.Не можна годувати лише за наявності відкритоїформитуберкульозу або ВІЛ/СНІДу в матері. Навіть коли жінцізробиликесаріврозтин і вона певний час не здатна самотужкипіднятидитину, щоб прикласти до грудей, це має робити акушерка. Породіллі мають надати повну інформацію про грудневигодовування, показати, як годуватидитину і доглядати за грудьми.

ü  Право побачити свою мертвонародженудитину.Обов’язково дитину після народження мають показати матері. Якщо матинепритомна, дитинувідразупоказують родичам.

ü  Право на індивідуальне перебування.У палаті має перебувати лише мати з дитиною. Індивідуальніпологовізали, окреме перебування впроваджуються для того, щоб дитинка з перших днів мала «домашню» мікрофлору. 

 

Дії медичного персоналу після завершення пологів

Після народження малюкаодягають і відправляють разом з мамою в палату спільного перебування (виняток — абсолютніпротипоказання з боку здоров’ямами). Якщо маміпоки, що важкодоглядати за дитиною, вона може попросити допомоги у медсестри. За відсутності протипоказаньновонародженемаля має цілодобовоперебувати разом з мамою в однійпалаті (п. 1.7. Протоколу) — це сприяєналагодженню процесу годування «на вимогу», захищаємалюка від внутрішньо-лікарнянихінфекцій.

Згідно з п. 3.1. Протоколу, більшістьновонароджених не потребує проведення регулярнихмедичнихвтручань, у тому числі — оглядівлікарем. Кожнийогляд неонатолога має бути чимосьобумовлений і проводитися за умови, що мама дитинипоінформована і надала свою згоду. Першіщеплення (проти туберкульозу (БЦЖ) і проти гепатиту В) роблятьдитині на 2-5 добу життя і теж тільки з відомамами (п. 11.12.1. Протоколу).

За час перебування в пологовому будинку медсестра (п. 5.1.4. і п. 6.9. Протоколу) повинна навчитиновоспечену маму належнодоглядати за малюком (як доглядати за шкіроюдитини, як прикладати до грудей і т.д.). Перед випискоюмаміналежить пройти оглядгінеколога або (у разі ускладнень) — завідувачавідділення. Якщо стан здоров’ямами і дитини в нормі, їх виписують з пологового будинку на третій день (п. 14.1. Протоколу).

У день виписування мама одержує від лікаря кілька документів:

ü  витяг з історії розвитку пологів, а також висновок про стан здоров’я матері (цюдовідкупотімжінкавіддаєгінекологу в жіночій консультації);

ü  довідку про народження дитини і витяг, що містить дані про параметри і стан здоров’ямалюка в день народження і на момент виписування з пологового будинку (перша пред’являється в службу соціального забезпечення для отримання одноразової допомоги на дитину).

Забираючидовідки у лікаря, треба поцікавитись, як відбуватиметься оформлення малюка як нового пацієнтадитячоїполіклініки за місцем проживання. Зазвичай у день виписування з пологового будинку в поліклінікупередається вся інформаціястосовноновонародженого. З цієї миті за малюком регулярно спостерігатимедільничнийпедіатр (п. 2.18. «Методичнихрекомендацій»).

Матеріальне забезпечення сімей до народження і

після народженнядитини

Питання фінансової підтримки з боку держави теждужехвилюютьмолодих мам — це буде істотною допомогою у відповідальнійсправі «виховання» нового громадянина. 

Відповідно доЗакону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», призначаються такі види державної допомоги:

  • допомога у зв'язку з вагітністю та пологаминадається у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25 відсотків від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.
  • допомога при народженнідитинипризначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, рештасуми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівнимичастинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженнідитини у розмірі, встановленому на першу дитину, після досягненнядитиноюдвох років на наступні 12 місяців призначаєтьсящомісячна допомога у розмірі 130 гривень, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
  • допомога на дітей одиноким матерямнадається у розмірі, що дорівнюєрізниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячнимсукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попереднішість місяців.

Отримати консультацію з правових питань можна у Першому миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: м. Миколаїв, вул.. Образцова, 4а/2, (0512) – 47-20-90, 47-20-91або у відділі «Ольшанське бюро правової допомоги» - м. Миколаїв, вул. Очаківська, 142, тел. (0512) 48-00-17.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

 

Всі новини →