Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Безпека на воді влітку

21/05/2018

Найбільш корисний відпочинок влітку - це відпочинок на воді. Але відпочиваючи, завжди треба пам’ятати про безпеку.

         Випадки, різні, але наслідки жахливі - гинуть люди. Тож, щоб не трапилось біди, навіть той, хто вміє добре плавати, повинен постійно бути обережним, уважним, дисциплінованим, і суворо дотримуватись правил поведінки на воді.

         Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в літніх таборах відпочинку, вдома, у дитячих садочках. Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є:

         - правильний вибір та обладнання місць купання;

         - навчання дорослих і дітей плаванню;

         - суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах;

         - постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

         Купатися треба у призначених для цього місцях, на обладнаних пляжах. Інакше можна отримати травми ніг, які пов’язані з засміченням дна водойми скляними і металевими предметами. Тим більше не можна пірнати в незнайомих місцях. Діти до 12 років допускаються в воду тільки у супроводі дорослих.

         На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля піщаних кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

         Великою бідою може обернутися пірнання на мілководді або в незнайомих місцях. У таких випадках можливі травми шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку.

         Існують правила безпечної поведінки на воді. До них належить заборона запливати за буйки, не пірнати у незнайомих місцях, не випливати на судновий хід і не наближатися до суден, не гратися у воді (тягнути когось за ноги під воду, робити захвати шиї, тощо), не плавати на надувних матрацах, не заходити у воду у нетверезому стані.

         Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє плавати, підтримувати його на плаву.

         Рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого; спасти вплав одночасно кількох людей неможливо.

         Причиною загибелі людей на воді можуть бути вири, що затягують навіть досвідчених плавців, підводні плини, які паралізують волю людини, що пливе; водорості, що сковують рухи плавця.

         У швидкій річці можна потрапити у сильну течію. Вона підхоплює плавця і починає безладно нести. Непосильна боротьба з течією може вкінець виснажити сили плавця. Тому розсудливіше плисти за течією, періодично відпочиваючи на спині, повільно наближаючись до берега. У випадку, якщо плавець опинився у воді під час сильного пориву вытру, він не зможе вийти з води. У таких випадках необхідно обрати найбільш   сильну попутну хвилю, наблизитися на ній до берега і вибігти на нього.

         Тому звертаємося до Вас з турботою і проханням: відпочиваючи, дотримуйтесь заходів безпеки. Цінуйте власне життя, бережіть життя своїх дітей. Від зневажливого ставлення до правил безпеки на воді може статися непоправне лихо.

 

         Нехай Ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне –безпечним!

 

Сектор з питань надзвичайних

ситуацій райдержадміністрації

Всі новини →