Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Голова райдержадміністрації про підсумки 2017 року

26/12/2017

Ось і підходить до завершення 2017 рік. Кожна людина, а тим паче керівник, «під новорічну ялинку» підбиває підсумки та ставить завдання на наступний рік. Сьогодні я хочу відповісти на такі запитання: «Яким був для мене особисто та для громади Миколаївського району 2017 рік? Чи здійснились всі задуми та сподівання, які були на початку року? Що не було зроблено і чому? Які помилки були допущені мною, як керівником району і чи можливо їх виправити»? Так, запитань багато, але тільки відповівши на них, можливо крокувати вперед.

Одним із головних завдань, яке постало на початку 2017 року, було збереження районних установ соціальної інфраструктури. Завдання не з легких, адже наприкінці 2016 року відбулись перші вибори голів та депутатів Ольшанської, Михайлівської, Веснянської та Нечаянської об’єднаних територіальних громад, які, згідно з законодавством, «забрали» з районного бюджету в бюджети громади 60 % податку на доходи фізичних осіб, а це майже 40 млн. грн. Та, незважаючи на всі перипетії, виклики та складнощі, я переконана - разом ми впорались з цим завданням.
Завдяки порозумінню з сільськими радами вдалося з сільських бюджетів до районного бюджету додатково залучити понад 12 млн. грн. на зарплату техпрацівникам та кухарям шкіл, працівникам бібліотек, будинків культури, медпрацівникам, на харчування дітей, придбання ліків, флюорографічної плівки та інше.
         Так, в певних випадках довелось йти на непопулярні дії, проводити оптимізацію організацій та установ, скорочувати працівників, закривати установи, але я завжди до цього підходила обмірковано та виважено. Хтось зазначить: це сухі цифри, але за ними - люди. І я завжди це пам’ятаю. Так мене вчили мої вчителі по життю, яких, на жаль, сьогодні вже з нами немає: Козир Юрій Борисович та Чайка Валентин Семенович. Мудрі, досвідчені керівники, до порад яких я завжди прислухалась.
Хочу подякувати за порозуміння та державницьку позицію Ольшанському селищному голові Сергію Новаку. Попри бурхливі та подекуди емоційні суперечки, він взяв на себе відповідальність і спільно з депутатським корпусом селищної ради прийняли у власність громади дві важливі установи - музичну та дитячу юнацьку спортивну школи. Мені приємно, що з перших кроків після об’єднання знайшли порозуміння з Нечаянською ОТГ, зокрема, сільським головою Миколою Вівчаром, депутатами сільради. Конструктивно обсудивши всі взаємовідносини, «розлучились» мирно, і зараз будуємо стосунки, як добрі сусіди. На жаль, не вдалось цього зробити у відносинах з Михайлівською та Веснянською ОТГ - десь заважали амбіції, десь - не завжди виважені особистісні стосунки.
         Тим не менш, громада району прагне посідати гідне місце серед районів Миколаївщини. Не без того, що певні позиції ми втратили. Та сьогодні я хочу зосередити вашу увагу на двох важливих напрямках, без яких важко уявити життєдіяльність будь-якої територіальної громади, - освітянську та медичну.
         Вступив в дію Закон України «Про освіту», розпочалась реформа, «яка на десятиріччя визначить освітній ландшафт України», - так зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Освітня галузь в 2017 році була спрямована на формування компетентностей учнів, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві. Звичайно, в умовах децентралізації влади освіта нашого району також вишукувала ефективні, раціональні шляхи для надання якісних послуг населенню. Суттєво змінилася мережа навчальних закладів. Було 25 шкіл та 22 дошкільні заклади. Із 1 вересня 2017 року, після розмежування з громадами, в рамках району функціонує 14 закладів загальної середньої освіти, 12 - дошкільної освіти та один позашкільний навчальний заклад (Будинок творчості учнів).
Дошкільна освіта є одним із пріоритетних напрямків державної політики у галузі освіти. Для поліпшення охоплення дітей дошкільною освітою, за сприяння не лише районної влади, а й органів місцевого самоврядування, сільських голів на базі 6 дитячих садків (Степівського, Кир’яківського, Радсадівського, Шостаківського, Кривобалківського, Зеленоярського) відкрилися адаптаційні групи короткочасного перебування дітей раннього віку. Дошкільною освітою охоплено 66 % дітей. Суттєвою проблемою є те, що на території Яснополянської сільської ради немає закладу дошкільної освіти, хоча там проживає 61 дитина відповідного віку.
Мережа загальноосвітніх шкіл в цілому відповідає потребам населення. В 14 школах навчаються 1393 учні. Болючим є зменшення середньої наповнюваності класів старшої школи. Завантаженість шкіл - 28 % (по сільських районах області - 34 %). Ми надали пропозиції на створення опорних шкіл: Зеленоярської та Радсадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
Попри труднощі, районна влада доклала зусиль для збереження районного Будинку творчості учнів. Зараз там працюють 26 гуртків, де мають можливість виявити свої творчі здібності, талант 436 вихованців.
Наголошу, що райдержадміністрація, районна рада, депутатський корпус вчасно реагували на потреби освіти. Хоча, як вже говорилось, дещо ускладнило фінансову ситуацію відокремлення громад. Зверталися за допомогою до сільських рад. Щирі слова вдячності Шостаківській (сільський голова Володимир Єрмак), Кир’яківській (Тетяна Капля), Степівській (Лариса Балабан) сільським радам, які протягом 2017 року на 80-100 % фінансували першочергові потреби шкіл. Значну допомогу надали також Безводненська, Ковалівська, Радсадівська, Яснополянська сільради. Заробітна плата педагогічним працівникам, технічному персоналу навчальних закладів виплачується вчасно, в повному обсязі. Утримання навчальних закладів, в т. ч. зарплата техпрацівникам, здійснюються виключно за кошти районного та сільських бюджетів.
Позитивно вирішено питання регулярного і безоплатного перевезення учнів та педагогічних працівників до навчальних закладів. На лінію виходять 9 шкільних автобусів. До дитсадків підвозиться 79 дітей, до шкіл - 289 учнів. Для цього та обслуговування транспорту використано близько 350 тис. грн. На території Кир’яківської, Яснополянської, Степівської, Шостаківської, Безводненської сільрад підвезення учнів здійснюється повністю за кошти місцевих бюджетів. Суттєву фінансову допомогу надавали також Кіровська та Ковалівська сільради. Але «рейси» до Ковалівської, Кир’яківської шкіл перевантажені. І автопарк в цілому потребує оновлення.
Щодо харчування. Всі учні перших-четвертих класів, пільгових категорій та діти учасників АТО харчуються безкоштовно. Вартість харчування на одного учня в середньому складає 12 грн. Спрямовано на ці потреби 1 млн. 148 тис. грн., в т. ч. з районного бюджету - 585 тис. 740 грн., кошти сільрад - 562 тис. 490 грн.
         Дякую депутатському корпусу району за підтримку пропозиції райдержадміністрації щодо виділення коштів з районного бюджету в сумі 196 тис. грн. на оздоровлення дітей: 50 юних мешканців району пільгової категорії побували влітку в оздоровчому центрі «Лісотехнік Плюс», с. Рибаківка.
        
Протягом року зміцнювалася та оновлювалася матеріально-технічна база. За кошти районного бюджету в 6 школах реконструйовані вузли обліку природного газу. За рахунок коштів бюджету розвитку придбано обладнання в газову котельню Кир’яківської ЗОШ І-ІІІ ст. на суму 107 тис. грн. Також для зміцнення наших навчальних закладів залучались кошти сільських бюджетів. Так, для Кривобалківської школи (9 тис. 960 грн.) придбано м’ячі для Шостаківської - будівельні матеріали, це дало змогу провести утеплення будівлі (66 тис.797 грн.). В Шуринській школі замінено вікна (37 тис. грн.). Степівська сільрада виділила 130 тис. грн. на придбання пластикових вікон для Зеленогайської школи.
         Свій вагомий вклад роблять і депутати обласної ради. Брати - Тахір та Растамджан Садрідінови спрямували 77 тис. 500 грн. на придбання склопакетів для Кривобалківської, Кіровської, газонокосарки для Новобогданівської та будівельних матеріалів для Радсадівської шкіл; Ігор Івануна посприяв заміні дверей (на металопластикові) в Новобогданівській ЗОШ І-ІІІ ст. та придбанню будівельних матеріалів (плитка, цемент) - 24 тис. 999 грн.
         Більшість навчальних закладів району побудовані 40 та більше років тому. Виникла потреба провести інструментальне обстеження о
кремих споруд. На зазначені потреби виділили кошти Шостаківська та Петрівська сільради. Для проведення капітального ремонту покрівель Кривобалківської та Кир’яківської ЗОШ І-ІІІ ст. за кошти районного бюджету виготовлені проекти. Будівлі цих шкіл також потребують обстеження, а робочі проекти мають бути скориговані та пройти комплексну експертизу відповідно до нових вимог 2017 року. На обстеження будівлі школи спрямувала кошти Кир’яківська сільрада.
         Наше завдання - кожній дитині дати доступ до якісної освіти, щоб зростали розумними, здоровими, щасливими.
Погодьтесь, що сьогодні чи не найбільше критики, нерозуміння та побоювань висловлюється на адресу медичної реформи, що напряму торкається медичного забезпечення населення нашого району. Адже значні зміни можуть відбутись у центральній районні лікарні. Районна влада спільно з керівництвом ЦРЛ роблять усе можливе, щоб наша лікарня збереглась у тому ж статусі, що й зараз. І, користуючись нагодою, хочу зазначити, що вибір нинішнього головного лікарня ЦРЛ - досить вдалий.
     Тетяна Хоржевська - вмілий організатор, талановитий керівник та дипломат. І за той час, що вона «за кермом», у лікувальному закладі сталось чимало змін на краще. Вона прагне знайти (і знаходить!) порозуміння не лише з районною владою, а й підтримку ОТГ, підприємців та небайдужих громадян.
Наведу лише цифри. На 2017 рік по ЦРЛ затверджено кошторис в сумі 18 млн. 26 тис. грн., в т. ч. загальний фонд - 17 млн. 644 тис. грн., спеціальний фонд - 381 тис. 920 грн. За 11 місяців видатки по загальному фонду бюджету на утримання лікарні збільшились на 2 млн. 512 тис. грн. і станом на 01.12.2017 р. загальний фонд бюджету ЦРЛ складав 20 млн. 157 тис. грн., в т. ч. медична субвенція - 8 млн. 241 тис. грн.; субвенція з державного бюджету - 1 млн. 951 тис. грн.; субвенція з інших місцевих бюджетів (ОТГ) - 8 млн. 382 тис. грн.; асигнування понад обсяги медичної субвенції - 1 млн. 581 тис. грн.
         За рахунок додаткових коштів з державного, районного бюджету, субвенцій з бюджету селищної та сільських рад, медичної субвенції від ОТГ збільшились видатки на оплату праці з нарахуванням на 776,2 тис. грн., придбання будівельних матеріалів, обладнання, інвентарю для господарських потреб, палива та мастил - 233,7 тис. грн., придбання медикаментів - 772,5 тис. грн., продуктів харчування для стаціонарних хворих - 125 тис. грн., на проведення поточного ремонту - 170 тис. грн., на оплату за споживання енергоносіїв - 213,1 тис. грн., на відшкодування лікарських засобів хворим на цукровий діабет - 211,9 тис. грн. Це дало можливість поліпшити лікування і утримання хворих, збільшити планову вартість ліжко-дня по медикаментах з 6,45 грн. на початку ц. р. до 19,36 грн., по харчуванню хворих цілодобового перебування - з 12,95 грн. до 21,91 грн.; виплачувати заробітну плату працівникам лікарні в повному обсязі; провести поточні ремонти: медичного обладнання на 19,3 тис. грн., підвісної стелі і карнизу в адмінбудівлі - 25,2 тис. грн., вуличної вбиральні - 52,0 тис. грн., частини даху адміністративної будівлі - 37,1 тис. грн., гаражів - 59,1 тис. грн., даху терапевтичного відділення - 9,6 тис. грн., замінити 39 вікон в педіатричному, приймальному відділеннях, поліклініці на загальну суму 125,6 тис. грн., розпочати реалізацію проекту забезпечення ліками хворих на цукровий діабет і відшкодовування вартості препаратів інсуліну суб’єктам господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами - 211,9 тис. грн. За кошти районного бюджету розвитку придбаний насос для свердловини, що розташована на території лікарні, здійснені його монтаж та пусконалагоджувальні роботи - 49,836 тис. грн. За фінансової допомоги депутата обласної ради Тахіра Садрідінова придбані кисневий концентратор для педіатричного відділення вартістю 9,2 тис. грн., електрокардіограф для терапевтичного відділення (40 тис. грн.) і сухоповітряна шафа (10,8 тис. грн.).
         Із задоволенням зазначу, що протягом року допомогу лікарні надали всі сільські ради і об’єднані територіальні громади: кошти для проведення профілактичного флюорографічного обстеження надійшли від Ковалівської сільради - 6,7 тис. грн., Безводненської - 6,5 тис. грн., Кіровської - 4,4 тис. грн., Кир’яківської - 10 тис. грн., Петрівської - 8,8 тис. грн., Радсадівської - 23 тис. грн., Степівської - 12,4 тис. грн., Шостаківської - 1,4 тис. грн., Яснополянської - 3,7 тис. грн., Кривобалківської - 13,0 тис. грн., Веснянської ОТГ - 3,7 тис. грн.. Михайлівської ОТГ - 27,6 тис. грн., Нечаянської ОТГ - 9,0 тис. грн. На проведення поточного ремонту терапевтичного відділення - від Ольшанської (60 тис. грн.) і Нечаянської ОТГ(50 тис. грн.). На придбання виробів медичного призначення і для заміни дверей і вікон в клінічно-діагностичній лабораторії - від Безводненської сільради (17,4 тис. грн.).
Від наданих платних медичних послуг і оренди приміщень за 11 місяців 2017 року надійшло 382,7 тис. грн., благодійної допомоги від фізичних і юридичних осіб - 923,3 тис. грн. Кошти спрямовані на покриття видатків, що не забезпечені коштами загального фонду, в т. ч. на поліпшення матеріально-технічної бази лікарні, а саме: придбані медикаменти та медичний інвентар, господарські і будівельні матеріали, запчастини до автомашин - 8,5 тис. грн., бойлер в терапевтичне відділення - 2,6 тис. грн., принтер, насос для води в бактеріологічний відділ клінічно-діагностичної лабораторії - 0,95 тис. грн., металопластикова конструкція «Віконце життя» в педіатричне відділення - 7,66 тис. грн., вхідні двері в терапевтичне відділення - 5,0 тис. грн., м’який інвентар для хірургічного відділення (3,77 тис. грн.), дерев’яні лавки - 6 шт. на 9,0 тис. грн., 3 тонни цементу на 6,0 тис. грн. та ін.
За підтримки народного депутата України Бориса Козиря з державного бюджету спрямовано для ЦРЛ кошти на придбання промислової пральної машини і медичного обладнання на загальну суму 245 тис. грн. Завдяки народному депутату Тарасу Креміню отримали субвенцію з державного бюджету місцевому на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій: в лікарні встановлено 82 металопластикових вікон на суму 390,434 тис. грн.
         Ось так разом робимо нашу центральну районну лікарню сучасним медичним закладом, щоб відвідувачі могли отримати необхідні медичну послуги, почували себе затишно та комфортно.
Намагалась викласти як найбільше цифр та прикладів. Позитивних прикладів. Не для самореклами, не для реклами районної влади (це наша робота). Насамперед, щоб підкреслити - тільки разом, спільними зусиллями ми можемо змінити наше життя на краще. І 2017 рік тому підтвердження.
2018 рік буде не менш складним. Всі ми спостерігали за виборами в Радсадівській ОТГ. Для Радсадівської та Кіровської сільрад - це стрибок вперед до розвитку, для Миколаївського району - це знову зменшення дохідної частини районного бюджету на 5-6 млн. грн. На районному рівні залишаться 8 сільських рад: Безводненська, Кир’яківська, Кривобалківська, Ковалівська, Петрівська, Степівська, Шостаківська, Яснополянська, яким в фінансовому забезпеченні буде дуже складно утримувати ту ж соціальну інфраструктуру. Попередня зустріч і спілкування з сільськими головами дає впевненість, що всі виклики сьогодення спільними зусиллями маємо вирішити. Попереду багато планів, і тільки завдяки конструктивному діалогу та порозумінню нам вдасться подолати будь-які труднощі.

         Напередодні Нового року хочу побажати всім нам МИРУ, міцного здоров’я, злагоди та віри. Віри в себе, віри в людей, віри в те, що, незважаючи на перепони, будь-яка справа, якщо вона робиться від щирого серця, буде успішною. Давайте увійдемо в Новий рік із чистими помислами, наповнимо його добрими справами, гідними вчинками, любов’ю до нашої країни та близьких. Бажаю всім міцного здоров’я, достатку, побільше приводів для радості, нових звершень та успіхів, взаєморозуміння та гарного настрою!

 

Із повагою,
Алла Воробйова,
голова райдержадміністрації.

 

 

Всі новини →