Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

У Миколаївському районі відзначили Міжнародний день волонтера.

01/12/2017

 

У Миколаївському районі відзначили Міжнародний день волонтера
Війна змінила усіх нас, без винятку… Вона показала справжні обличчя. Ще ніколи волонтерський рух в Україні не був таким потужним, як останні три з половиною роки. Ще ніколи слово «волонтер» на теренах нашої держави не звучало так гучно і гордо. Ще ніколи велика громада Миколаївського району не була такою згуртованою. Чи не кожен її мешканець, від малого до дорослого, зробив свій внесок у боротьбу з ворогом: кожна гривня, пара взуття чи комплект одягу, бронежилет, сітка, сплетена руками наших школярів і вчителів, подарували комусь шанс на життя, дали змогу родині не втратити свого сина, брата, чоловіка, батька. Кожен малюнок та побажання, написані дитячими рученятами, допомагали нашим Героям не зламатися, відчути, що вони не покинуті, не забуті, що вдома їх люблять та чекають не тільки рідні та друзі, а й тисячі незнайомих людей. Наші жінки вдень і вночі консервували, смажили, випікали, шили. Наші фермери, підприємці, сільські голови та депутати знаходили кошти, аби допомогти тим, хто перебуває на «нулі».
Хто такі українські волонтери сьогодні? Це тил бійців, котрі в окопах, бліндажах, під ворожими кулями та прицілами, у спеку та мороз, виборюють українську незалежність, захищають спокій, дарують нам змогу жити мирним і звичним життям.
1 грудня у Центрі творчості «Промінь» громада Миколаївського району відзначила Міжнародний день волонтера. Він, до речі, був заснований у 1985 році, а через два роки з’явилася перша волонтерська організація у нашому районі. Про це розповіла Валентина Редька, голова обласної громадської організації волонтерів. Вона висловила подяку Ользі Чарушниковій, Валентині Яровій і Людмилі Льговій, котрі стояли у витоках волонтерства району, а також вручила Почесні грамоти голові райдержадміністрації Аллі Воробйовій і голові районної ради Юрію Піньковому за підтримку волонтерства. А ось Валентина Ярова, котра є засновницею руху «Ніхто, крім нас», була відзначена Подякою Миколаївської ОДА. Вона, до речі, отримала звання «Волонтер року-2017» Миколаївщини.
Олексій Кравцов був нагороджений Відзнакою Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції».
Подяка голови Миколаївської РДА оголошена: Геннадію Іванову, Олександру Худенку, Євгену Гаршину, Євгену Конопелькіну, Рустамджану Садрідінову, Тетяні Тетенькіній, Сергію Биковському, Володимиру Катюжинському, Тетяні Шелім, Едуарду Пархомову, Ларисі Лук’ященко, Миколі Бойчуку, Володимиру Загамулі, Андрію Навроцькому, педагогічним і учнівським колективам Новобогданівської та Кир’яківської ЗОШ.
Подяками голови районної ради відзначені: Тарас Кос, Олена Артеменко, Юрій Зарванський, Віра Барабанчук, Андрій Погорєлов, Вікторія Кауцман, Наталя Калашник, Микола Вівчар, Анна Пінькова, Оксана Мухарська, Наталя Тутік, Світлана Володько, Ольга Окунєва, Валентина Резніченко.


Керівництво району висловило подяку усім волонтерам за їх патріотизм, участь у вирішенні проблем військовослужбовців, активну громадянську позицію, зміцнення Збройних сил.
Гості свята вшанували один із перших волонтерських центрів, що з’явився у нашому районі з початком війни - «Перевізник». Його засновниками є Сергій Протченко та Ігор Мухарський. Велика команда ВЦ, що об’єднала активістів не тільки з нашого району, а й з Миколаєва, Новоодещини та Березнегуватщини, майже з перших днів початку бойових дій регулярно їздить у зону АТО, передаючи допомогу землякам. На сьогоднішній день вони здійснили 38 поїздок, побували у найгарячіших точках, перевезли близько 100 тонн «гуманітарки»: форма, взуття, маскувальні сітки, генератори, «буржуйки», будматеріали, оптика, бензопили, ліки, засоби гігієни, продукти і смаколики, посилки від рідних, дитячі малюнки та обереги.
Члени волонтерського центру разом з усіма жителями нашого району збирають допомогу ось уже більше трьох років. Активно долучаються освітяни, школярі, фермери, підприємці, настоятелі та прихожани храмів.
Для вшанування та привітань на сцену запросили Сергія Протченка, Ігоря, Леоніда та Федора Мухарських, Юрія Шутяка, Ірину Абрамову, Михайла Погожиха, Валентину Коржову, Олексія Кравця, Юрія Зарванського, Володимира Катюжанського, Руслана Пересунька, Альону Хлівну-Андрєєву.
Волонтери з Новоодещини - голова ТСО Миколаївської області Юрій Шутяк, берегиня ГО «Бузьке незалежне козацтво» Альона Хлівна-Андрєєва привітали гостей та вручили засновникам «Перевізника» особливий кубок від громади Нової Одеси - «Волонтер Світу-2017» та подяки. Сергій Протченко розповів про історію створення волонтерського центру. Натхненником став звичайний хлопчина, боєць з нашого району, який отримав поранення. До нього приїхали декілька фермерів, аби допомогти ліками та грошима. Він подякував аграріям і сказав, що допомоги більше за нього потребують «голі, босі та голодні хлопці, котрі знаходяться на фронті». Тож, саме після зустрічі з цим захисником і розпочався довгий, тяжкий шлях «Перевізника».
Чимало теплих слів та подяк було сказано тими, кого на передовій відвідували наші волонтери, в тому числі Володимиром Мінаковим, командиром роти розвідки 81-ої аеромобільної бригади. Він розповів, як техніка, оптичні засоби, котрі його бійцям привозили «перевізники», рятували життя і допомагали розкрити ворожі позиції. Боєць 57-ої окремої мотопіхотної бригади, родом із Новоодещини, Андрій Козловець також згадував про візити земляків у найскрутніші та найтяжчі моменти, про те, як захисників підтримували дитячі малюнки і привітання. Учасник АТО Михайло Ніколенко розповів, наскільки важливою для бійців була допомога волонтерів.
Юрій Шутяк попросив піднятися на сцену тих, хто боронив нашу землю у зоні АТО, та тих, хто відвідував бійців. Їм від громади Миколаївського району подарували обереги, що зробили учні Зеленоярської школи.
Чимало слів вдячності прозвучало від військових: заступника командира в/ч 3039, підполковника Валерія Краснопольського та заступника командира в/ч А1890 (Широколанівський полігон) майора Юрія Жолтікова.
Для волонтерів та гостей свята музичні, танцювальні та вокальні подарунки підготували колективи та солісти районного, Радсадівського, Кир’яківського, Благодарівського, Нечаянського будинків культури, Іванівського сільського клубу, учні Зеленоярської ЗОШ, чемпіони Всеукраїнського фізкультурно-патріотичного фестивалю «Козацький Гарт», Ольга Окунєва, Михайло Возний, Анастасія Дабіжа (гостя із Березанки).
Особливу подяку організатори свята висловили директору ПП «КонтурЗем» Оксані Мухарській та керівнику ФГ «Діброва» Сергію Протченку за допомогу в підготовці та проведенні дійства.
…За останні роки війна стала для нашого суспільства якимось звичним, буденним явищем. І це жахає. Вже нікого не лякають сюжети новин із зони АТО, проходять повз увагу рядки зі знеособленими цифрами, що рахують кількість поранених і вбитих, регіони країни, яких не торкнулася війна, займаються буденними справами і чимало людей робить вигляд, що нічого не відбувається. Але війна - справжня, вона поруч, ближче, ніж здається. Вона не тільки на сході, вона у головах захисників, що повертаються «звідти», у думках тих, хто сьогодні, попри все, продовжує допомагати нашим героям. І надзвичайно приємно, що переважна більшість жителів Миколаївського району не залишається осторонь, що наші люди готові боротися до останнього, що поклик у їх душах і серцях не згасає. Саме тому ми переможемо!

 

За інформацією редакції газети "Маяк"

 

Всі новини →