Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

ДО УВАГИ БУХГАЛТЕРІВ!!! Формування показника доплати в звітності ЄСВ

15/08/2017

Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України  м. Миколаєва Миколаївської області повідомляє правила формування звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у випадках нарахування заробітної плати у розмірі меншому, ніж розмір мінімальної заробітної плати, у зв’язку із перебуванням особи на лікарняному, за роз’ясненнями, наданими ДФС України в листі від 02.02.2017 № 1925/6/99-99-13-02-01-15.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (надалі Закон № 2464) для працівника (за основним місцем роботи), який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував на лікарняному, якщо загальна сума нарахованого доходу (сума заробітної плати за відпрацьований час та лікарняного) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску. Тобто виникає зобов’язання провести донарахування до мінімальної заробітної плати.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону № 2464 обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок

Якщо початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, єдиний внесок, у місяці початку лікарняного, нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних буде визначена після надання листка непрацездатності).

Якщо після надання листка непрацездатності і проведення розподілу лікарняного (суми допомоги з тимчасової непрацездатності відносяться до того місяця, за який вони нараховані) загальний дохід за місяць становить менше мінімального розміру, донарахування сум єдиного внеску за попередні звітні періоди необхідно проводити одночасно з нарахуванням сум допомоги з тимчасової втрати працездатності. Отже, нарахування лікарняних відображаються у Звіті за місяць, у якому проведено таке нарахування.

Станом на 08.08.2017 використовується Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (із змінами, далі - Порядок).

Зазначеним Порядком для відображення сум донарахувань (сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати (доходу) та фактично нарахованою заробітною платою (доходом) за звітний місяць) передбачений код типу нарахувань «13».

Код типу нарахування «13» застосовується для сум донарахувань, які здійснені в поточному звітному місяці, у тому числі - за попередні.

У випадку перехідних лікарняних в таблиці 6 додатку 4 Порядку:

ü  суми донарахувань (гр. «19») зазначаємо окремими рядками, за відповідні періоди;

ü  код категорії застрахованої особи (гр. «9») – «29»,

ü  код типу нарахувань (гр. «10») – «13».

Зауважуємо, що у випадку перехідних лікарняних тип нарахувань «2» не застосовується, оскільки нарахування за фактично відпрацьований час, коли загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних буде визначена після надання листка непрацездатності), не можна розцінювати як несвоєчасне нарахування додаткової бази єдиного внеску.

 

 

 

Всі новини →