Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А – ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

24/07/2017

Гепатит А (хвороба Боткіна, жовтяниця) — гостре інфекційне, вірусне захворювання, що протікає із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки, Вірус заслужено називають хворобою брудних рук. Людина, що страждає прихованою або гострою формою хвороби, виступає в ролі його розповсюджувача. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Найчастіше гепатитом А захворюють діти, які заражаються вірусом через брудні руки. Інфекція досить теплолюбна, в зв’язку з чим основні спалахи зараження хворобою Боткіна відбуваються влітку. Проникнення інфекції в організм відбувається крізь слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Розмножується гепатит A в тканинах тонкої кишки і черевних лімфовузлах, після чого проникає безпосередньо в печінку. Тут вірус вражає клітини печінки.

Інкубаційний період  може тривати від 7 до 50 днів ( в середньому 15-45 днів), коли відбувається розмноження інфекції і її адаптація в організмі. У більшості випадків хвороба починається гостро з підвищенням температури  тіла до 38,50 , з'являється ломота в тілі, можливе першіння у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, що супроводжується блювотою. Можливе свербіння шкіри. Ознакою гепатиту A у дітей є також діарея. Через пару днів температура нормалізується, але загальна слабкість зберігається. Печінка в цей період збільшується і у хворого виникають неприємні відчуття в області живота (біль та відчуття важкості у правому підребер`ї). Інфекція виділяється разом з фекаліями зараженого починаючи з 2 тижня інкубаційного періоду до перших ознак жовтяниці.           

Після цього настає період розпалу захворювання (жовтяничний період). Жовтяниця наростає дуже швидко і всього за одну ніч хворий повністю жовтіє. Період характеризується: жовтим кольором шкіри і білків очей, темної сечею, знебарвленням калу.

Загальний стан хворого з появою жовтяниці поліпшується. Тривалість цього періоду при легкій формі становить від 7 і до 10 днів.
  І нарешті на зміну жовтяничного періоду «приходить» відновлювальний період. Печінка повертається до нормалізації своїх розмірів і людина відчуває себе досить здоровою.

Діагностикою і лікуванням гепатиту А займається лікар-інфекціоніст. Лікування хворих з гепатитом A в більшості випадків проходить в інфекційному відділенні стаціонару. У період синдрому загальної інтоксикації хворим показаний постільний режим і особлива дієта. При тяжкому перебігу хвороби проводять терапію, спрямовану на зменшення кількості токсинів в організмі, а також забезпечення клітин печінки додатковою енергією для регенерації. Лікування противірусними препаратами не проводиться. Наслідків захворювання, як правило, не має і повторно захворіти їм неможливо.

 Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

1.     Використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися).

2.     Не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3.    При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з  собою запас питної води (краще бутильовану).

4.     Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити  питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.  

5.    Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом  перед  приготуванням  та  вживанням   їжі, після  кожного  відвідування   туалету, приходу з вулиці.

6.   Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.                                                                                                                                                    

7.   Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення  вакцинації.

 При діагностуванні захворювання, необхідно вжити заходів, що перешкоджають передачі вірусу іншим людям. Доцільно ізолювати хворого на умовах карантину. Негайно обстежити і вакцинувати від гепатиту A всіх контактних з хворим осіб. Повторно щеплення слід робити через 6 місяців.

Необхідно контролювати стан після одужання протягом півроку в умовах диспансеру.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

Повідомляє: Миколаївське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області