Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18/05/2017

        18 травня 2017 року - 73-тя річниця депортації кримських татар та День пам'яті геноциду кримськотатарського народу. У цей день 73 роки тому перші ешелони с кримськими татарами рушили з Криму до Середньої Азії. Всього протягом трьох діб тоді примусово вивезли близько 180 тисяч людей, половина депортованих загинула дорогою або у перші місяці заслання.

        Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму нацистськими військами. Без сумніву, тоді був здійснений акт гено- і етноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної відповідальності.

       За офіційними даними з Криму було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами - 228 500, з яких упродовж лише першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб. Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар. Зрозуміло, що більшість майна залишилася і була конфіскована.

      Ми, в ці нелегкі для України часи, дуже добре розуміємо біль кримськотатарського народу, адже наших предків хотіли позбавити Батьківщини, депортуючи по Сибірах і Казахстанах. Ми і вони вистояли тоді, вистоїмо і тепер.

 

Всі новини →