Миколаївський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Регуляторна діяльність УВАГА! КОРОНАВІРУС! COVID-19 Оголошення

Новини

Дві напружені доби

10/01/2017

Так уже склалось протягом останніх декількох років, що на одне із зимових свят погода обов’язково підносить неприємні сюрпризи, ніби випробовуючи людей на витривалість. Ось і цього року на Різдвяні свята замело-захурделило, вітер досягав понад 25 м/сек. Тобто, був привід для занепокоєння. Громада нашого району гідно впоралась із наслідками стихії. На сьогодні вільний рух транспорту у всіх напрямках, населені пункти з електроенергією, підвозиться хліб, продукти харчування, без збоїв працюють медичні, інші заклади соціальної сфери. Життя триває… Як у районі ліквідовували наслідки стихії, розповідає заступник голови райдержадміністрації Олена ІВАНОВА.

- 4 січня ц. р. до райдержадміністрації надійшла телефонограма про різке погіршення погодних умов, починаючи з 6 січня: штормовий вітер, зниження температури повітря до 18 градусів морозу, хуртовина. Зазначу, що синоптики ще раніше прогнозували неприємні сюрпризи від погоди. І це не стало для нас якоюсь несподіванкою. Того ж дня під головуванням Алли Воробйової - голови РДА, відбулось засідання районного штабу із забезпечення безперебійної діяльності населених пунктів у осінньо-зимовий період. Було уточнено перелік сил і засобів для залучення до ліквідації наслідків стихії, заходи, що будуть вживатись для виправлення ситуації. І ось та зведена відомість сил і засобів для боротьби зі стихією стала свого роду «настільною книгою» для членів штабу. Адже, там були зазначені і номери телефонів для зв’язку, і відповідальний за проведення робіт, і кількість техніки та інших засобів тощо. На рівні району був передбачений матеріально-технічний резерв - 1875 л бензину та 1195 л дизельного пального, яке не використано. Тому маємо можливість допомогти пальним колективу ДЕД, який свої запаси вичерпав. 

Наголошу, що постійно тримав руку на пульсі подій голова ОДА Олексій Савченко - і це, мимоволі, мобілізувало і нас. Значну роботу провів обласний оперативний штаб, своєчасно був обмежений рух на автошляхах державного та місцевого значення, зокрема, М14 (на Одесу), що пролягає нашим районом.

Найбільш напруженими для нас були дві доби - 6-7 січня. Особливо непросто довелось 6 січня, коли дошкуляв не лише сильний вітер, а й завірюха засипала дороги, населені пункти, утворились снігові замети. У Різдвяну ніч стались дві надзвичайні події. На дорозі (поворот з Веселинівської траси на «ольшанську») та в районі станції «Ясна Зоря» застрягли два автомобілі «швидкої допомоги». Один із них поспішав на виклик до жительки села Степове, яка потребувала негайної медичної допомоги, інший віз до ЦРЛ чоловіка з Ковалівки, який був у дуже тяжкому стані. Зі снігового полону медиків визволили працівники філії «Варварівська ДЕД» ДП «Миколаївський облавтодор» (керівник - Василь Черкас). Забігаючи наперед, зазначу, що автодорівці цього року були просто «на висоті», їх вклад у ліквідацію наслідків стихії, розчищення доріг (було задіяно 11 одиниць спецтехніки, використано 0,22 тис. тонн матеріалу проти ожеледиці, заготовлено 1,4 тис. тонн), особливо траси М14, дуже значний. Затим таких неприємних моментів зі «швидкими» уже не було. Медики виходили на зв’язок із керівництвом району, знали стан справ на шляхах, орієнтувались у ситуації і могли безперебійно добиратись на виклики.

Не було особливих збоїв із поданням електроенергії. Дещо не пощастило в цьому жителям сіл Радісний Сад, Крива Балка, Кам’яна Балка, Мирне, Чемерлієве. Та відсутність світла там була нетривалою.

Не обійшлось без курйозів, а то й гумору. Так, надто завзяті співробітники поліції не пропускали автомобіль енергетичної служби на одеську трасу для проїзду до сіл, де потребували допомоги. У телефонному режимі із керівництвом поліції непорозуміння швидко владнали.

А щодо гумору. То, наприклад, Нечаянський сільський голова Микола Вівчар та Кир’яківський Тетяна Капля (тут найпершими почистили від заметів дороги і вулиці населених пунктів) дещо бідкались, мовляв, снігу мало, так швидко все розгорнули, нікого не довелось витягати із заметів,  годувати чи напувати чаєм... І слава Богу!

Голова РДА двічі на добу брала участь у селекторних нарадах (проходили на базі ДПЧ № 19, село Весняне), доповідала обласному штабу, які роботи проводяться. Їздила дорогами району, щоб мати інформацію, що називається, з місця. 7 січня їй у цьому допомагав транспортом депутат районної ради Руслан Нерода. Вони ж стали свідками, як на горезвісному «ольшанському» повороті, дорогою на Кринички, застрягли у снігових заметах два автомобілі, вжили заходів, щоб транспортні засоби якнайшвидше звільнили, а люди не постраждали.

Із задоволенням зазначу, що ми гідно вийшли із непростої ситуації, досить оперативно ліквідували наслідки стихії. Не було страху чи паніки, бо маємо уже певний досвід, як діяти у складних ситуаціях. Особлива подяка особисто від голови РДА Алли Воробйової, усієї громади району за розуміння, допомогу, підтримку, як уже говорилось, філії «Варварівська ДЕД» ДП «Миколаївський облавтодор», колективу підприємства «ЮГцемент» (Андрій Навроцький) - звільняв від снігу великий відрізок дороги - від «ольшанського» повороту аж до села Ясна Поляна, ТОВ «Нива Весняне» (Юрій Кормишкін, Олександр Худенко). Свій вклад у добру справу зробили (транспортом, пальним) ПАТ «Радсад», ДПП «Степове», ТОВ «Добробут», ТОВ «Криничанський», ДП «Санта Петрівка», ТОВ «Іванівське», ППФ «Інтер-В», ФОП Лозицька, ПП «Кряж», ФОП Шелест, ФГ «Коса Т. П.», ТОВ «Владан», ТОВ «Літоль»,ФГ «Евріка», ФГ «Вербового О. А.», О. І. Квасницький (Михайлівська сільрада), Широколанівський полігон, ТОВ «Д.І.М.», Миколаївське МУВГ, ТОВ «Грінвіл ЛТД», ТОВ «Ковалівка+», ФГ «Ліра», ЖЕК Веснянської сільради, ЖКП Кривобалківської сільради, інші небайдужі підприємці та пересічні мешканці.

Велика усім подяка від районної влади та громади!

 

Всі новини →